"Икеа" отворила прву робну кућу у Србији

Робна кућа "Икеа – Београд исток", код Бубањ потока, свечано је отворена у присуству председника Србије Александра Вучића. Шведска компанија је у робну кућу површине 35.000 квадратних метара уложила 70 милиона евра и запослила у нашој земљи укупно 416 радника. Ко год буде пролазио ауто-путем поред "Икее" моћи ће да види да је Србија нормална и модерна земља, и да наставља таквим путем, поручио је председник Вучић. Цене у робној кући у Београду су чак и нешто ниже него у региону, каже генерални директор компаније за југоисточну Европу Стефан Вановербек.

рата прве робне куће "Икеа" у Београду отворена су јутрос тачно у 10 часова за прве посетиоце, који су у редовима чекали на улазак, а које је особље дочекало громогласним аплаузом. Претходно је сађењем беле брезе, која је симбол младости, снаге и просперитета, свечано обележен почетак рада.

Дрво су засадили председник Србије Александар Вучић, генерални директор компаније "Икеа" за југоисточну Европу Стефан Вановербек, градоначелник Београда Синиша Мали, регионални директор за развој "Икее" Владислав Лалић и директор робне куће Владимир Мога.

Председник Србије je у обраћању после обиласка робне куће рекао да свако ко пролази ауто-путем, а мора да прође поред те робне куће, може да види да је Србија нормална и модерна земља, и да наставља таквим путем.

Вучић је истакао да је поносан што је учествовао у довођењу шведске компаније у Србију и да је наша земља показала да нисмо лоши, и да можемо бити успешнији и бржи од многих земаља где је "Икеа" отворила робну кућу.

"Уживао сам пролазећи кроз 'Икеине' салоне. Они се хвале ценом сладоледа од 60 динара, а ја, који волим месо, запазио сам да имају хот-дог за 50 динара", рекао је Вучић.

Захвалио је грађанима што су разумели какав је пут био потребан за будућност и нагласио да "Икеа" представља симбол и знак за будућност.

Посебно је захвалио директору Владиславу Лалићу, који је веровао у "Икеу" и своју Србију, те пожелео шведском концерну да деценијама и дуже остане у Србији и да буде задовољан пословањем.

"На нама је да оно времена колико имамо помогнемо да имамо још више оваквих пројеката", нагласио је Вучић.

"Икеа" је у робну кућу површине 35.000 квадратних метара уложила 70 милиона евра и запослила у нашој земљи укупно 416 радника.

То је прва робна кућа компаније "Икеа" на тржишту Србије и 400. на свету, а Србија је постала 49. земља у којој шведска компанија има пословне операције и једино ново тржиште у 2017. години.

"Напредоваћемо у производњи намештаја"

Председник Србије каже да је у свакој земљи где је дошла "Икеа" повећана потрошња и производња намештаја и да је оптимиста што се тиче српских произвођача да ће се њихови производи наћи у глобалној понуди шведске компаније.

Вучић је приликом отварања "Икее" изразио уверење да ће њеним доласком производња намештаја у Србији напредовати, а не назадовати.

Рекао је да је са директором "Икее" у Србији Владиславом Лалићем већ разговарао о томе да се поред оклагија и даски раде и неки други производи за глобалну мрежу "Икее" и то у много већем обиму.

"Да ли ћемо у томе успети – то зависи од нас, шта можемо да понудимо и можемо ли да будемо тако конкурентни. Како данас ствари стоје, чини ми се да можемо да будемо оптимисти", нагласио је Вучић.

Додао је да је добио поруку од Микија Радовановића, власника "Јеле" из Јагодине, да је добро што је "Икеа" дошла у Србију јер ће он боље радити и јаче се борити.

"То је прави приступ, о чему говори и оснивач 'Икее' и због чега је успешна ова компанија. Морамо да се боримо и да будемо успешнији и бољи са нижим трошковима. То је филозофија успешних економија", нагласио је председник.

Упитан да ли је купио оклагију, тренутно једини српски производ у понуди "Икее", председник је рекао да није, јер у том тренутку још нису биле почеле да раде фискалне касе.

"Поштује се закон. Од 10 сати фискалне касе почињу да раде, када уђу први купци", нагласио је Вучић.

Председник каже да је добро што се у Србији појавило то да "иако смо понекад џангризави, ипак тежимо бољем и вишем".

"Можда се једног дана приближимо Швеђанима, што не би било лоше", закључио је Вучић.

"За купце у Србији ниже цене него у региону"

На питање да ли очекује да више српских произвођача ради за "Икеу", генерални директор за југоисточну Европу Стефан Вановербек рекао је да је "Икеа" један бренд за који ради више компанија и да очекује да се прошири број произвођача из Србије, али да је за сада рано давати податке о томе.

Након отварања Вановербек је рекао да ће људи имати више интересовања за куповину намештаја због доласка "Икее" и да ће самим тим на тржишту бити места за друге произвођаче.

"Нудимо добар квалитет и дизајн по приступачним ценама", рекао је Вановербек након званичног отварања робне куће "Икеа".

Истакао је да је та робна кућа важан допринос развоју српске економије, с обзиром на то да су уложили 70 милиона евра у тај пројекат и у њој запослили око 350 радника.

Нагласио је да је то прва робна кућа у Србији, али и јубиларна, 400. у мрежи "Икее" у свету.

Додао је да "Икеа" својим радницима нуди добре плате и услове рада, као и могућности за даље напредовање.

На питање да ли ће цене бити још ниже, истакао је да је принцип "Икее" када долази први пут у неку земљу да стартује увек са најнижим ценама на тржишту, што је случај и у Србији, те додао да су цене у робној кући у Београду чак и нешто ниже него у региону.

Према његовим речима, цене су снижене зато што није куповна моћ тако велика као у неким другим земљама, али подвлачи да види да се куповна моћ повећава. "Позитивно се развија куповна моћ Србије", подвукао је Вановербек.

Рекао је да желе да виде шта је оно специфично за ово тржиште и да то понуде грађанима.

"Икеа" планира да отвори још једну робну кућу у Србији

Непосредно пред отварање, Вучић је рекао да је узбуђен што после 25 година отвара робну кућу шведског концерна у Београду и да то показује да је Србија вредна земља, а најавио је да "Икеа" планира да отвори још једну робну кућу у српској метрополи.

После састанка са руководиоцима шведске компаније, одржан је и доручак којим се "Икеине" робне куће традиционално отварају, а гостима се, током доручка, обратио председник Вучић рекавши да је поносан што може да се обраћа у име Србије.

Вучић је најавио још једну "Икеину" робну кућу на западној страни Београда, а верује да неће дуго проћи пре него што она буде отворена и у Нишу.

Посебна филозофија тог гиганта је да се створи бољи живот, каже Вучић и додаје да је то циљ и наших реформи и довођења инвеститора.

"Борили смо се за 'Икеу', али можемо тек делимично да будемо задовољни јер не смемо да се уљуљкамо већ настављамо даље", каже председник.

Рекао је да очекује да ће ова робна кућа имати два и по милиона посетилаца током следеће године, а то значи "да ће скоро свака породица осетити укус промене".

Тек је у 2014. дошао тренутак да се врати "Икеа", и иако је поносан што је био ту, Вучић каже да се стиди што то није урађено годинама раније. "Једина ствар која је недостајала јесте воља да се уради нешто за грађане", наводи председник.

Сада, после мање од три године иницијалних договора виде се конкретни резултати, истакао је Вучић.

Поручио је да ово треба да буде наш почетак са "Икеом" који ће омогућити бољи стандард и више радних места.

Ова робна кућа је много више од продавнице, она је начин живота и рада који фаворизује занат, каже председник. "Морамо да учимо, напредујемо и радимо сваки дан", рекао је Вучић.

На крају свог обраћања, Вучић се захвалио и радницима у "Икеи" и пожелео им срећан рад.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво