Словенија тражи поштаре из Србије

Због мањка поштара, возача и пакера пошиљки словеначка пошта је одлучила да те кадрове потражи у Србији и Босни и Херцеговини. Тај оглас наишао је на интересовање у Србији, док је у Словенији разљутио тамошњи синдикат поштанских радника.

Плата од 700 евра за поштара и помоћног радника и 800 за возача – мала је за просечног Словенца, али не и за грађане Србије. На оглас Поште Словеније до сада се за ове послове преко Националне службе за запошљавање јавило нешто више од 150 људи.

"Највећи број пријављених је за помоћне раднике зато што су ту и најмањи критеријуми који се траже. Када погледате критеријуме за возаче и поштоноше они су већ мало јачи и ту се нека врста лиценци која се тражи за возаче ставља као ограничавајући фактор", каже Мирослав Јовић из НСЗ – Миграциони сервисни центар Београд.

Управо су ниски критеријуми, непознавање језика и европских прописа главна замерка Синдиката поштанских радника Словеније онима који ће стићи из Србије. Сматрају да нема потребе да се "увозе кадрови", јер би уз повећање плата овај посао желели и Словенци.

"Плате нису толико високе колико је посао тежак и мора да се ради читаве дане – зато људи одлазе. Проблем је у томе што нам одлази кадар који је радио 10, 15, 20 година. Значи, неко мора да схвати да постоји неки шири проблем од тога да људи неће да раде", каже Дијана Кос из Синдиката поштанских радника Словеније.

Поштански радници у Србији се стално усавршавају, и зато примедбе словеначког синдиката да нису довољно стручни одбацују у Пошти Србије.

"Поштански прописи су врло слични. Наши људи су довољно обучени за обављање сложених задатака и прошли су инструктажу и разне обуке не само за поштаре већ и за возаче и познавање рада на мобилним терминалима и свим осталим пратећим елементима", каже Бојана Николић из ЈП Пошта Србије.

Иако су нам у НСЗ рекли да се на оглас јављају и поштари који су већ запослени, јер је плата у Словенији двоструко већа, Пошта Србије овај оглас не види као претњу. Нарочито ако се узме у обзир да је живот у Словенији доста скупљи него у Србији. То потврђују и они који тамо раде.

"Они су објавили да је просечна плата око 800 евра, али морате да схватите да су то подељена примања која примиш ако радиш читаву годину, која су као регрес или неке додатна примања", каже Дијана Кос.

Упркос томе, у НСЗ очекују да ће број заинтерсованих кандидата расти. А за оне који добију шансу да се опробају у овом послу Пошта Словеније ће уз радну дозволу обезбедити и курс језика, познавања словеначког устава и поштанских прописа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи