Новинари први завирили у "Икеину" робну кућу

Робна кућа "Икеа Београд исток" код Бубањ потока отворила је врата за представнике медија, уочи званичног почетка рада 10. августа.

Више од 200 акредитованих новинара завирило је у прву робну кућу "Икее" у Србији и имало могућност да обаве прву куповину.

За представнике медија је припремљен и шведски доручак, а домаћини су генерални директор компаније "Икеа" за југоисточну Европу Стефан Вановербеке, директор робне куће Владимир Мога, менаџерка за ентеријер Ана Крнетић и менаџерка за корпоративне комуникације Маја Вујашковић Ђуреиновић.

"Икеа" нуди целокупан асортиман од 9.500 производа по ценама на нивоу робних кућа те компаније у земљама у окружењу.

Робна кућа има 330 радника, који су већ завршили неопходне тренинге, а "Икеа" у Србији укупно запошљава 416 људи, рачунајући и запослене у регионалној канцеларији те компаније за југоисточну Европу.

"Икеа" је купила код Бубањ потока 31 хектар земље, јер планира и другу фазу инвестиције у вредности од додатних око 60 милиона евра, у којој би било отворено још око 400 радних места.

Ради се студија за трговачки центар површине 40.000 квадратних метара, који би био отворен поред робне куће.

Када је реч о могућности да "Икеа" отвори другу робну кућу, та компанија ради на аквизицији земљишта између бензинске пумпе "Змај" и београдског аеродрома.

Динамика отварања друге робне куће зависи од резултата пословања прве у којој се, напомиње, очекује више од два милиона посетилаца у првој години.

Компанија је већ купила земљу у Нишу, тако да је могућа градња још две робне куће у Србији.

"Икеа", симбол квалитетног и јефтиног намештаја и других артакала за кућу, највећи је малопродајни ланац за ту врсту производа.

Још раније је код робне куће у Бубањ потоку постављен 45 метара висок торањ "Икее", чиме је симболично најављен завршетак градње.

Купци ће на располагању имати ресторан са око 500 места, бистро, продавницу шведске хране, играоницу за децу и паркинг са око 1.200 места, као и пуњач за електромобиле у непосредној близини.

Робна кућа ће бити отворена сваког дана од 10 до 21 час, док је радно време ресторана од 9.30 до 20 часова.

"Икеа" је изградила инфраструктуру око робне куће у вредности од скоро десет милиона евра.

Урађено је више од два километра саобраћајница којима се приступа том комплексу, три кружна тока, скоро два километра нове јавне расвете, као и више од 5.000 метара водоводне и канализационе мреже.

Камен-темељац за изградњу прве робне куће "Икеа" је положен у априлу 2016. године поред ауто-пута Београд–Ниш, у присуству премијера Александра Вучића и генералног директора компаније "Икеа" за југоисточну Европу Стефана Вановербекеа.

Вановербеке: Желимо дуго да останемо у Србији

Генерални директор компаније "Икеа" за југоисточну Европу Стефан Вановербеке изјавио је да ће робна кућа у Београду, која ће бити отворена 10. августа, бити 400. робна кућа "Икее" у свету и да та компанија планира дуго да останe у нашој земљи.

Робна кућа "Икеа" отворила је врата за представнике медија, уочи званичног почетка рада 10. августа.

"Драго нам је што сте дошли у толиком броју, чекамо дуго на отварање робну куће у Београду и јако смо узбуђени, овде смо да останемо много година", нагласио је Вановербеке на презентацији "Икее" током шведског доручка за представнике медија.

Како је рекао, "Икеа" је одговорна компанија која жели да понуди велику вредност по ниским ценама.

Каже да је у понуди 9.500 артикала и да се сваке године око 2.500 артикала иновира како би се што више у сусрет изашло потребама купаца и то тако да их свако може приуштити.

Вановербеке је рекао да имају фантастичан тим запослених и да је инспирација те компаније култура сиромашног региона Смаланд чији је најважнији део заједништво.

Како је рекао, "Икеа" жели да омогући свим купцима да купује где, кад и шта желе, због чега планирају да се шире у региону.

Тако је планирано, додао је Вановербеке, отварање робне куће у Букурешту и прве робне куће у Словенији.

Подсетио је да је "Икеа" основана 1943. године са циљем да омогући "диван дизајн по приступачним ценама", а визија је да се креира бољи живот код куће за многе људе.

Дом је најважније место за људе, нагласио је Вановербеке.

Сви материјали које користи "Икеа" су обновљиви, односно рециклирају се, а та компанија је и потпуно посвећена енергетској ефиканости, тако да сви производи штеде енергију и друге ресурсе.

Половина запослених у робној кући су жене.

Мога: У робну кућу у Београду уложено 70 милиона евра

Директор робне куће у Београду Владимир Мога рекао је да је "Икеа" у Србији запослила укупно 416 радника и да је било више од 25.000 апликација за та радна места.

"Желимо да изградимо типичан ентузијазам и тимски дух, да се ослањамо једни на друге. Кључно за успех је да верујемо једни у друге", сматра Мога.

Навео је да је у робну кућу у Београду уложено 70 милиона евра, да има 9.500 производа, да простор има 35.000 квадратних метара, ресторан са 500 места, да има укупно 25 еко-каса, као и да паркинг за 1.400 возила.

Иначе, српска "Икеа" прва је у којој ће одмах по отварању бити омогућена и онлајн куповина, додао је Мога.

Ово је један од најодрживијих објеката "Икее", додао је Мога прецизирајући да има 1.300 соларних панела који дају 20 одсто енергије, а користе се и геотермални извори енергије, геотермалне пумпе, кишница и друго.

"Користимо само ЛЕД сијалице, имамо станицу за третман ђубрета водом. Сортирамо 23 фракције отпада. Имаћемо и пуњаче за електрична возила", рекао је Мога, додајући да постоји и више од десет "Икеиних" апликација за паметне телефоне.

Купци могу сами да склапају намештај, а могу и да користе услуге превоза и склапања, као водича односно планера приликом избора намештаја.

На расплагању су им и метар, оловке и друго.

"Можете испробати намештај, на пример, пустити децу да скачу по креветима. Када је реч о ресторану, нудимо локалну и шведску кухињу, а посебно препоручујемо лососа, кафу и чоколаду. Имамо и Смаланд играоницу где можете оставити децу. Имамо и одељење 'То је што је', где можете купити ствари само такве какве јесу", навео је Мога.

Представљен први "Икеин" каталог на српском језику 

Менаџерка за корпоративне комуникације Маја Вујашковић Ђуреиновић рекла је да до сада нису имали толики број медија на промоцији робне куће – више од 200 акредитованих новинара.

Подсетила је да су пре 26 година последњи пут били доступни "Икеини" производи у Београду.

"Сада нудимо 'Икеине' производе на 34.000 квадата, а тада су били на свега 1.000 квадрата у понуди", навела је Вујашковић Ђуреиновићева.

Представила је и први каталог на српском језику.

Први каталог је иначе штампан 1951. године и сада је најтиражнија штампана публикација на свету.

Сваке године се штампа у 200 милиона примерака, на 35 језика у 52 земље се дистрибуира.

"Имамо преко милион копија на српском језику, од чега ће се више од 900.000 бесплатно делити у радијусу од 60 километара од робне куће", каже Вујашковић Ђуреиновићева.

Истиче да је слоган новог каталога за 2018. године "Направи место за живот".

Менаџерка за ентеријер Ана Крнетић рекла је да је "Икеа" истраживала како живе људи у Србији како би понудила што боља решења за њихов дом.

"Радили смо истраживање у више од 60 домова у радијусу од 60 километара и разговарали са људима, отварали ормане и завиривали у ћошкове како бисмо видели како људи живе и да би изнашли нова решење", наводи Крнетићева.

"Икеа" је истраживала и структуру станова – преко 60 одсто људи живи са децом, у становима са једном или више спаваћих соба.

Грађани су власници станова 52 одсто, више од десет година живе у истом простору, најчешће у простору од 41 до 60 квадрата, навела је Крнетићева.

Истиче да се полако квадратура повећава како се иде од центра ка периферији.

Просечан број чланова домаћинства је 2,9 чланова.

Београђанима је најважније да се у дому осећају безбедно и сигурно, показује истраживање.

Око 50 одсто људи већ правило неке промене у дому, али их ограничава новац.

"Београђани пате од мањка простора и времена, у већем су проценту власници кућа и станова, иако живе у мањем простору него у Европи. Најважније им је да намештај буде функционалан, воле да се друже код куће и деца су им приоритет", рекла је Крнетићева.

"Икеа" је присутна у 49 земаља света и има више од 180.000 запослених.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво