На свој дан рудари подсећају да услови за рад треба да буду бољи

Данас је Дан рудара. Слави се у знак сећања на велики рударски штрајк, 6. августа 1903. године, у Сењском Руднику. Држава рачуна на развој рударства, а у плану је отварање више нових рудника.

Рудрски хлеб је тежак, али да може од њега лепо да се живи и ради у добрим условима, показује пример рудника код Гоњег Милановца, који има европско признање за безбедност и здрвље на раду. Британски власник "Минеко" осим њега успешно је привартизовао и рудник "Мајдан" код Љубовије. Пословни резулти све бољи а рудари задовољни. 

"Докле год будем могао ја ћу радити. Докле ме буду држали ја ћу радити, имам добар апетит да бих радио, радим на свим рударским машинама и нема машине у јами коју не могу да савладам", каже Живко Ђуричић, рудар у руднику "Мајдан".

"Надао сам се и дочекао да рудник поново крене да ради и кренуо је баш у пуном замаху, достигао један капацитет на ком нам многи завиде", каже Добрисав Перић, пословођа у руднику "Мајдан".

Тај рецепт успешне привтизације било би добро наћи и за неки од девет јамских рудника "Ресавице". Држава "Ресавицу" још увек дотира са 4,3 милијарде динара.

У Влади најављују да ће са планом реорганизације изаћи до краја године. Оно што се зна, јесте да постепено треба затварати четири рудника јер су резрве угља истрошене. У 2016. решен је велики проблем - исплаћен је сменски рад још из прошле деценије.

"Свакако је ситуација у фирми много боља од када се решио проблем сменског рада из простог разлога што више немамо заплену ни угља нити репроматерјала тако да може све нормално да функционише, да се остварују неки приходи", каже Небојша Миленковић, председник Синдиката радника рудника "Ресавице" .

На површинским коповима Колубаре и Костолца, рудара увек недостаје. Њихова производња угља Србији обезбеђује две трећине струје.

"Ради се 24 сата, 365 дана у години, како на овој температури тако и на оној од минус 25. Покушавамо да кроз разне преговоре, колективни уговор, стимулативне отпремнине, колико-толико ублажимо и побољшамо њихов живот. Њихов живот је тежак и само подсећања ради, зарада у Колубари у овом тренутку је 47,000 динара", каже Милан Ђорђевић, председник синдиката радника ЕПС-а.

И за запослене у борском рударском гиганту ова и следећа година су преломне. Тражи се стратешки партнер који је спреман да инвестира. Најновије информације из Владе су да се о РТБ-у интензивно разговра са неколико светских рударских компанија.

број коментара 0 пошаљи коментар