Рудари раде пуном паром, стабилно снабдевање струјом

И у екстремним условима тропских врућина, енергетска ситуација у Србији је стабилна и струје има довољно, то поручују и ресорни министар и директор ЕПС-а Александар Антић и Милорад Грчић. Обишли су колубарске рударе који су, и у тешким условима за рад, успели не само да премаше план производње, већ и надокнаде мањак угља с почетка године.

Електроенергетска ситуација у Србији је потпуно стабилна, истакли су министар рударства и енергетике Александар Антић и директор ЈП ЕПС Милорад Грчић током посете копу "Тамнава – Западно поље" у РБ Колубара.

Ми смо у јулу ове године произвели пет одсто више електричне енергије него лане у јулу, рекао је Антић.

Оценио је да је то изузетно значајно за укупну економију наше земље и да тај резултат добија на посебној тежини ако узмемо у обзир да је у јулу производња у хидро-сектору за 41,8 одсто мања него у истом месецу прошле године.

Како каже, то значи да су рудари радили пуном паром, постизали одређене рекорде за овај период године, те да су обезбедили да у термо-сектору имамо 29 одсто већу производњу него у јулу 2016. године.

"Наша електро-енергетска ситуација је потпуно стабилна. Ми смо јуче и извезли значајне количине електричне енергије на тржиште узимајући у обзир да су цене на берзама биле изузетно високе и тиме смо на неки начин и стабилизовали стање на берзама у региону", рекао је Антић.

Међутим, министар наглашава да је кључни задатак "Електропривреде Србије" у овом тренутку пре свега да обезбеди пуно снабдевање свих потрошача.

"То радимо и то смо увек радили. Без обзира на све изазове не постоји ни промил потребе да се размишља о било каквим проблемима који би се у снабдевању могле десити", рекао је Антић.

Како каже, Електропривреда Србије је и поред мање производње угља који смо имали у првом кварталу услед проблема са великим хладноћама у јануару и клизиштем које се појавило на пољу Д, успела да стигне производњу.

"На данашњи дан производња је за неких 150.000 тона већа него у истом периоду 2016. године. То значи да од почетка године је већа производња 2017. него у истом периоду прошле године", рекао је Антић.

Оцењујући да је реч о изузетном резултату, министар се захвалио пословодству "Електропривреде Србије" и људима који воде производњу у Колубари и на копну Дрмно, али пре свега рударима који у најтежим условима обављају невероватно захтеван посао.

Он се захвалио рударима на великој посвећености и љубави коју имају према својој компанији и Србији.

Председник Синдиката радника ЕПС-а Милан Ђорђевић каже да су јуче ископане 92.000 тона угља у Колубари.

"Људи, то није у најсрећније време било. То никада нисмо давали, у најсрећније време када се напрегнемо максимално 100.000 тона када је поље Д радило пуним капацитетом, када се стварно имало", прича Ђорђевић.

Директор ЕПС-а Грчић подсетио је да је сутра Дан рудара, те је свим рударима честитао празник.

Он им се захвалио за све што раде за државу и Србију поготову ове године када су услови за рад доста тежи него претходних неколико година.

"Треба узети у обзир да је велика суша, да су нам речни токови доста нижи него претходних година, као и да је производња електричне енергије из наших хидроелектрана и хидропотенцијала за 40 одсто била нижа", рекао је Грчић.

Наводећи да се та разлика мора надокандити из угља, он је истакао да су очи целе Србије у 2017. години упрте управо у ЕПС-ове руднике и у рударе.

Грчић се још једном захвалио рударима који се, како каже, никада нису жалили на услове рада.

"После поплава су ти исти људи поднели највећи део терета. Трудили су се, не гледајући да ли им је прошло радно време, да успоставе све системе не би ли покренули производњу", рекао је Грчић, додајући да се сваке године испостави да највећи терет у производњи електричне енергије понесу управо рудари.

"За све важи Закон о јавним набавкама"

За "Електропривреду Србије" као и за све остале важи Закон о јавним набавкама и све процедуре за набавку делова се обављају у складу са њим, рекао је Антић додајући да чине напоре да се то убрза.

Одговарајући на питање новинара да ли ће бити спроведен хитан поступак јавних набавки за поједине делове, што су рудари и тражили од доскорашњег премијера, Антић је рекао да председник Александар Вучић даје огромну подршку "Електропривреди Србије" посебно Колубари и Костолцу где се обавља кључна производња угља за стабилност нашег електроенергетског система.

"Он је дао налог и пословодству и влади да се одређене процедуре у поступку јавних набавки убрзају и ми то чинимо", рекао је Антић.

Наводећи да за "Електропривреду Србије", за Колубару, као и за све остале, важи Закон о јавним набавкама, он је истакао да се све процедуре обављају у складу са тим законом.

"Ми покушамо да се у склопу свих тих процедура за те кључне, виталне, сегменте обезбеде краћи временски рокови, већа пажња и већа посвећеност свих оних државних органа који учествују на било који начин почев од давања мишљења, преко реаговања на различите или захтеве за тумачење документације...", рекао је Антић.

Чинимо напоре да то убрзамо, али увек у складу са Законом о јавним набавкама поштујући права једне пуне транспарентности и конкуренције, прецизирао је Антић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи