"Наменска": Примењене све мере заштите

У фабрици "Милан Благојевић – Наменска" у Лучанима примењују се све мере заштите предвиђене важећим прописима, саопштило је то предузеће. Истакнуто је да се ради о најопаснијем технолошком процесу производње, па да и поред примене свих техничких и организационих мера заштите, могу настати акциденти.

У свом производном програму фабрика има најопасније материје, као што су нитроцелулоза и нитроглицерин, наведено је у заједничком саопштењу генералног директора Радоша Миловановића и председника Синдикалне организације Зорана Бабића, који истичу и да се морају увести нови системи заштите од пожара.

"Руководство предузећа примењује све мере заштите предвиђене важећим нормативним актима, међутим, очигледно да су акта застарела и да се у овом тренутку развоја технологије морају увести нови системи и средстава заштите од пожара. Тренутно се то детаљно испитује и уколико се добију добри резултати, примениће се нова средства ради заштите радника, уз претходно прибављање неопходних сагласности од надлежних институција", наводи се у саопштењу.

У тој фабрици истичу да су руководство и синдикат морали да се огласе након објављивања неистинитих информација у појединим дневним листовима и електронским медијима о пожарима који су настали у претходном периоду у предузећу "Милан Благојевић - Наменска".

Предузеће, као прво у ланцу производње одбрамбене индустрије Србије, има најопаснији технолошки процес производње.

Како наводе, Надзорни одбор, као представник државе и руководство, уз присуство синдиката, једном месечно разматра стање безбедности и анализира примену мера заштите на раду и улагање у безбедност и здравље запослених.

Предузеће истиче да је од 2001. године до данас уложило у модернизацију технолошких процеса и мера заштите на раду и заштите од пожара и побољшања услова рада скоро 50 милиона евра.

"Ова влада је први пут, у задњих неколико деценија, издвојила 4,410 милиона евра који се већ користе за модернизације технологије, услова рада и безбедности запослених на раду", пише у саопштењу.

Наглашава се да о пожару који се десио 14. јула и који је, нажалост, однео животе двојице радника, не могу да се изјашњавају јер га испитују тужилац и надлежни државни органи.

"Други случај који се десио 2. августа је пожар који је предвиђен технолошким поступком и такви технолошки пожари у процесу ваљања су по светским нормама у сличним технологијама дозвољени и до 10 одсто у односу на дневну производњу. Радници су имали одговарајућу заштитну опрему, али степен опекотина код једног радника је већи од уобичајених и надлежни државни органи ће то испитати", стоји у саопштењу.

Како је наведено, смртни случајеви се дешавају на ауто-путевима и пожари су присутни и у другим гранама индустрије, али немају оволики публицитет, као дешавања у предузећу "Милан Благојевића – Наменска".

Предузеће моли све добронамерне људе и политичаре да "ова дешавања (пожаре) који су присутни у овој опасној производњи, као и губитак двојице колега, не користе за политичке обрачуне са неистомишљеницима".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи