Михајловић: Циљ да "Никола Тесла" буде најбрже растући регионални аеродром

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је са председником и директором међународног аеродрома Инчеон у Јужној Кореји Чунг Ил Јунгом – о доброј пракси у развоју те ваздушне луке коју би Србија могла да примени и на развој Аеродрома "Никола Тесла".

Како је саопштено, Михајловићева је рекла Чунгу да је стратешки циљ Владе Србије да се "Никола Тесла" у наредним годинама развија, као и да постане најбрже растући и најразвијенији аеродром у региону.

Чунг је Михајловићевој објаснио да су улагања у Инчеон званично почела 2001. године, а сада је то аеродром који је више пута проглашаван најбољим на свету, потпуно модеран и аутоматизован, где путнике опслужују и роботи водичи.

Истакао је да је само прошле године главни аеродром у Јужној Кореји остварио 17 одсто већи профит у односу на 2015. годину, а и даље се улаже у проширење капацитета.

Тако би, како је навео, до краја године, а у сусрет Зимским олимпијским играма у фебруару 2018, требало очекивати и почетак рада нових терминала.

Михајловићева је честитала Чунгу на успешном развоју аеродрома и истакла да су стална улагања у проширење капацитета и развој највеће ваздушне луке у земљи нешто што се у случају Јужне Кореје показало као добра пракса, а свакако је и стратешки циљ Србије.

Зато је Влада Србије, како је подсетила, расписала јавни позив за концесионара, и тај процес је у току.

Михајловићева је подсетила да у октобру истиче рок за достављање обавезујућих понуда, а затим ће стручна комисија одабрати концесионара, од којег се очекује да настави и повећа улагања у развој београдског аеродрома и тиме постигне зацртане циљеве у погледу те ваздушне луке.

Влада Србије и Аеродром "Никола Тесла" објавили су 10. фебруара јавни позив за давање концесије за ту компанију у трајању од 25 година.

Необавезујуће понуде за концесионо управљање београдским Аеродромом "Никола Тесла" доставила су четири конзорцијума и једна компанија, који су испунили услове за други фазу поступка у којој се достављају обавезујуће понуде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи