Вучић: Надам се и четвртој фабрици "Леонија"

Немачки произвођач каблова и кабловских система за аутомобилску и друге индустрије "Леони" отворио је у Нишу трећу фабрику у Србији. Председник Александар Вучић каже да је та компанија постала највећи послодавац у Србији – тренутно запошљава 5.700 људи у Прокупљу и Малошишту, а запослиће још 2.200 људи у Нишу.

Вучић је од директора "Леонија" у Србији Клеменса Сакса добио тим поводом сет првих жица које су изашле са траке у новој фабрици у Нишу.

"Надам се да ће они да граде и четврту фабрику. Зависи од њих, али када кажем да се надам, то већ значи...", није дорекао Вучић.

Истакао је да ће им држава понудити најбоље услове.

"Да следећу фабрику отворите у Србији, имамо ми још градова, заборавите на даљу у Мексику, а ја обећавам да ће услови којe ће вам Србија понудити бити најбољи. Имамо велики број сиромашних општина, са великом незапосленошћу – тамо ћемо вам дати најбоље услове и помоћи на најбољи начин", рекао је председник Србије.

Подсетио је да је само пре пет месеци заједно са Саксом полагао камен-темељац за ту фабрику, а да су данас већ произведене прве жице.

"И за свега пет месеци погледајте каква лепотица од фабрике је никла. Сада иде првих 150 запослених, а следеће године више од 1.000, тако да ће укупно бити 2.200 радника. Тако да 'Леони' постаје највећи послодавац у Србији", навео је председник.

Вучић је, у обраћању, нагласио и да Немачка вероватно ове године постаје највећи инвеститор у Србији, што показује како смо успели да направимо стабилне односе са најразвијенијом европском економијом и покажемо пријатељство према онима који из Немачке долазе.

Немачка је, додао је, највећи спољнотрговински партнер Србије са више од четири милијарде евра у трговинској размени, док немачки инвеститори запошљавају више од 35.000 људи у Србији.

Истиче да "Леони" већ има две фабрике у нашој земљи, у Прокупљу и у Малошишту код Дољевца, са око 5.700 радника, што је веома значајно за те општине.

Председник је, држећи први кабл који је већ изашао са траке фабрике у Нишу, а који се прави и у Прокупљу, рекао да је веома срећан што је после само пет месеци од полагања камена-темељца за фабрику, она почела са радом.

"Ова жица изашла је из модерне машине у велелепној хали... Ни сам се нисам надао да ће овако брзо фабрика да буде завршена", рекао је Вучић.

Наводећи да ће "Џонсон електрик" такође запослити нове раднике, уз подсећање да је потписан уговор са "Цумтобелом", Вучић је поручио да ће Нишлије прави бум доживети 2018. године.

"Пре пет месеци смо положили камен-темељац за 'Леони', а неки су говорили да је то због избора. Сада немамо изборе и нећемо их скоро имати, а отварамо фабрику. Радостан сам, пре свега због радника, дивних младих људи који траже будућност, вредно раде и спремни су да се боре за своју и будућност својих породица", рекао је Вучић.

Председник је притиском на дугме пустио у рад прву фазу производње у новој фабрици.

Вредност инвестиције нове фабрике у Нишу је 22 милиона евра. 

У фабрици, која се простире на више од 22.000 метара квадратних производиће се кабловски сетови за аутомобиле марке БМВ.

Маус: "Леони" намерава да шири пословање у Србији

Извршни потпредседник компаније "Леони" Ралф Маус нагласио је да та компанија намерава да шири пословање у Србији.

"Намеравамо да растемо и да ширимо посао у Србији. Не могу да обећам да ли ће јако брзо бити нове фабрике у Србији, али на основу искуства овде и спремности Србије да мења ствари, можемо да обећамо да ћемо доћи опет", рекао је Маус на свечаном отврању нове фабрике.

Указао је да је јако поносан што може да пренесе честитке председнику Србије.

"Најважнији су људи који раде у нашим фабрикама. Овде смо 24. фебруара полагали камен-темељац, била је само земља. Веома сам импресиониран, честитке локалном тиму који је ово направио", нагласио је Маус.

Како каже, "Леони" ће ове године отворити укупно четири нове фабрике у свету – у мају је отворена фабрика у Мароку, фабрика у Нишу, у септембру у Украјини и у новембру у Мексику.

"Први пут у историји нашег пословања отварамо четири нове фабрике, нисмо били никада тако успешни. Никада нисмо имали толико нових пројеката од наших клијената", рекао је Маус.

Истиче да више од 70.000 људи ради за "Леони" широм света, као и да се "Леони" шири према Азији и добија нове клијенте у Европи.

"До краја ове године изградићемо фабрику у пуном капацитету у Нишу", додао је Маус.

Генерални директор "Леонија" у Србији Клеменс Сакс пожелео је добродошлицу свима на церемонију отварања фабрике "Леонија" у Нишу, треће у Србији, и нагласио да је читав посао од уговора до почетка производње завршен за свега годину дана.

Сакс се у обраћању присутнима на церемонији посебно обратио председнику Александру Вучићу, који је и пустио у рад производњу у нишком "Леонију", и подсетио да су заједно пре седам месеци били на месту где није било ничега, а да је заједничким радом постигнуто то да је фабрика спремна и почела је производњу.

Укупна вредност досадашњих инвестиција компаније "Леони" у Србији је 75 милиона евра, а са новоизграђеном фабриком у Нишу "Леони" ће ускоро са укупним бројем запослених од скоро 8.000 људи бити највећи послодавац у производном сектору у Србији.

"Нама није циљ да будемо само компанија која запошљава највећи број људи у Србији, већ да будемо најбољи послодавац", изјавио је директор компаније "Леони" за Србију Клеменс Сакс.

Како је рекао, председнику Србије је показао место где је био постављен камен-темељац и временске капсуле, а сада ту стоји фабрика од 6.000 квадратних метара спремна за производњу и излазак на тржиште.

Истакао је да је било и неких мањих проблема, пре свега техничке природе, али да су они решавани експедитивно и на прави начин.

У свом раду и животном веку, у каријери, нисам видео да се проблеми тако брзо и ефикасно решавају, подвукао је Сакс и захвалио Влади Србије и Граду Нишу на изузетној посвећености и ефикасности у раду, као и на пруженој подршци.

Захвалио се извођачима радова за које је рекао да су поштовали све захтеве, све рокове и квалитет који је од њих тражен, али исто тако и на сарадњи локалног менаџмента у "Леонију" са руководством компаније у Немачкој.

На крају је Сакс поменуо и тим са којим ради, захваливши на сарадњи, али је и истакао да се ради о људима који су спремни и да више од сто одсто од себе дају како би се сви послови урадили и завршили на најбољи начин.

"Леони" је у Србији присутан од 2009. године, када је почела са радом фабрика за производњу кабловских систем за БМВ у Прокупљу, а 2013. године у Малошишту код Дољевца отворена је фабрика за производњу аутомобилских каблова за "лeнд ровер" и "јагуар".

У првом кварталу ове године "Леони група" је остварила нето приход од 33,6 милиона евра, што је три пута више него у истом периоду прошле године.

"Леони" је глобални произвођач жица, оптичких влакана, каблова и кабловских система и сличних компоненти за аутомобилску и друге повезане индустрије. 

"Леони група" има око 80.000 запослених у 90 фабрика у 32 земље света. 

Прошле године је имала приход од 4,4 милијарде евра од продаје, а компанија је основана 1917. године у Нирнбергу у Немачкој и ове године слави 100 година рада. 

Свечаном обележавању почетка рада присуствовали су и министар привреде Горан Кнежевић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж. 

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво