Поранила берба боровница на Власини

У трци за што бољом зарадом, на Власини и обронцима планина у околини Босилеграда овогодишња берба боровница је поранила. Инспектори за заштиту животне средине контролишу на терену бераче, али и откупљиваче који, како би имали јефтину сировину у хладњачама, откупљују и зелен род.

Мало је оних који су хтели пред камере јер углавном, када инспектори нису на терену, црне бобице уместо ручно брже и лакше беру забрањеним чешљевима.

Стефан Васев из села Радичевци каже да берачи данима зору дочекују на планини и да често, због добре зараде, долазе и из суседних општина.

"Беремо по 15-20 килограма дневно, узмемо по 3.000 динара, за трошак имамо", прича Стефан.

На падинама планине Црноок, на 1.882 метра надморске висине, боровнице има у изобиљу.

Берачи кажу да је боље родила него прошле године, а и цена јој је боља, 200 динара за килограм.

Један општински инспектор контролише атаре 32 села у околини Босилеграда, што је у пречнику око 90 километара. Тамо где има боровнице и берача има, кажу, и прекршаја.

"Асистенцију даје полиција, одузимају се чешљеви и боровница. Ја то проследим републичким инспекторима и они подносе прекршајне пријаве", објашњава Владимир Митов, инспектор за заштиту животне средине у Босилеграду.

Има и оних који су бербу боровница, од које су некада могли да у сезони зараде и до 2.000 евра, заменили шумским јагодама, које на тржишту сада имају бољу цену.

Један од берача, Мирослав Апостолов, каже да још не зна која ће јој бити цена и подсећа да је прошле године била 400 динара за килограм.

Они који су отишли корак даље отворили су породичне фабрике за прераду и производњу слатке зимнице и запослили људе из краја.

"Једино што има овде у природи је што природа да – боровница, малина, печурка, дрењина, шипурак, и ми смо решили да то искористимо. Није лоше, али би могло да буде боље", оцењује Анка Котев, власница погона за прераду шумских плодова.

И док на терену боровница од берача може да се купи за 200 динара, на пијацама на југу Србије је и до четири пута скупља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво