Држава помаже "Гоши", чека се одлука о штрајку

Представници радника "Гоше" из Смедеревске Паланке и Министарства привреде постигли су договор да држава репрограмира дугове Фонду ПИО и Фонду за развој и да помогне фабрици да обезбеди послове са Железаром у Смедереву и преко СДПР-а са Иранцима, сазнаје РТС. Директор радницима није понудио решење како да им се исплати дуг за зараде, па штрајк у "Гоши" вероватно неће бити прекинут, каже председник штрајкачког одбора.

Радници "Гоше" из Смедеревске Паланке, после разговора у Министарству привреде, наставили су преговоре са директором фабрике у Агенцији за мирно решавање радних спорова. Директор радницима није понудио решење како да им се исплати дуг за зараде, па штрајк у "Гоши" вероватно неће бити прекинут, каже председник штрајкачког одбора.

Директор од радника тражи да прво почну да раде, а да ће им дуг за зараде бити исплаћен у ратама од новца добијеног од продаје робе са лагера.

У препоруци коју је усагласио Одбор за мирење у Републичкој агенцији за мирно решавање радних спорова наводи се да се запосленима одмах по продаји теретних вагона или обртних постоља на име дела неисплаћених зарада једнократно исплати најмање 65.000 динара, док би остатак заосталих зарада за 2015, 2016. и 2017. године био исплаћен у 16 месечних рата почев од 1. септембра ове године.

Препорука предвиђа и да се у сарадњи са надлежним органима изврше обавезне уплате за пензијско, инвалидско и социјално и здравствено осигурање, припадајућег износа доприноса, као и осигурање за случај привремене незапослености за период за који им није покривен, у складу са законом.

Милан Вујчић, председник штрајкачког одбора "Гоше", каже да они имају неке вагоне за "Хестил Смедерево" које су понудили Железари да откупи. Они ће сутра доћи код њих да виде какви су то вагони јер, како каже Вујчић, хоће да купе одређени број вагона.

"Што се тиче постоља што смо радили са СДПР-ом, он је после консултација са Кнежевићем опет одлучио да ради с нама. Једино нам остаје да се договоримо са (Милутином) Шћепановићем, генералним директором, колика је та финансијска инјекција који би његов садашњи претпостављени могао да нам да да бисмо могли да кренемо да радимо", рекао је Вујчић.

Генерални директор "Гоше" Милутин Шћепановић истиче да је захтев за исплатом зарада легалан, али да не може ништа да учини због блокаде рачуна, за шта је потребан репрограм дугова.

"Лимитиран сам мојим могућностима, јер је 'Гоша' у блокади. Како могу да дам, када немам. Могу када се уради репрограм, али за репрограм Влада инсистира да почну да раде, јер је ово велика блокада скоро четири милиона евра", рекао је Шћепановић.

Вујчић и Шћепановић су најавили да ће сутра ујутру разговарати са радницима и да ће им представити препоруку коју је усагласио Одбор за мирење у Републичкој агенцији за мирно решавање радних спорова.

"Уколико не прихвате тај споразум, нека друга реална опција је стечај. Дуг за плате је око милион и 570 хиљада евра, а вредност тих обртиних послова је преко два милиона евра, значи дошло би до намирења свих тих, а делом би се и други повериоци намирили", тврди Шћепановић.

"Шта одлуче радници то ћемо да радимо, али верујте главна ставка у тој препоруци да се крене да се ради без пара што је, за мене, невероватно. Ми смо примили по 100 динара за два месеца. Дуго већ верујемо појединим људима да ће да буде боље. Ето нови власник кад је дао 4,2 милиона евра како га нешто не заинтригира да уложи новац, ни динар није дао у фабрику ниједном није дошао за три и по месеца није дошао да види шта је. Зашто он сад не да новац кад види да је држава спремна да помогне да фабрика крене", наводи Вујчић.

Министар привреде Горан Кнежевић рекао је да држава жели и може да помогне, што је у складу са законом, а то је око обавеза које "Гоша" има према држави.

"То је око 512 милиона динара, ми не бисмо отписивали дуг него бисмо у складу са законом могли да направимо репрограм обавеза и према Фонду за развој и према Пореској управи, односно предложили бисмо Влади такав закључак, али тек у случају ако 'Гоша' почне да ради, ако се радници врате на посао и ако имамо сигурно испуњене захтеве да може да се испоручи роба добављачим", рекао је Кнежевић.

Кнежевић каже да је "Гоша" добар бренд, али све зависи од тога да ли ће се радници и власници договорити.

"Они морају да испуњавају своје обавезе, и тек онда ће држава ући у репрограм потраживања", рекао је Кнежевић.

Министар је рекао да би сутра требало да буду познате информације о евентуалном договору радника и директора компаније.

Уколико буду могли да ступе у контакт са власницима, представници Министарства упутиће им допис данашњег састанка.

"Ми смо покушали више пута да контактирамо нове власнике, тражили контракт адресе од директора, нисмо добили", каже Кнежевић. 

"Навешћемо им перспективе 'Гоше' и обавезе које имају према запосленима и Србији, па ћемо видети како ће реаговати", рекао је Кнежевић.

Кнежевић је рекао да осим тога држава више ништа не може да учини, и подсетио да је мониторинг над компанијом завршен 2009. 

Четири члана Штрајкачког одбора "Гоше" су у суботу замрзли штрајк глађу.

Радници "Гоше" су већ готово четири месеца у штрајку због неисплаћених зарада, а траже и уплату пореза и доприноса, као и повезивање стажа.

У "Гоши" има 260 штрајкача, од укупно око 350 радника. Главни захтев штрајкачког одбора је да се радницима дају неисплаћене зараде од маја 2015.

У просеку се по раднику дугује око 600.000 динара. На састанцима се разговара и о репрограму дуга држави од 512 милиона динара, за доприносе.

"Гошу" је приватизовала 2007. године словачка фирма "ЗЗОС Трнава", а садашњи власник је "Лиснарт холдингс лимитид" са Кипра.

Радници сумњају да је у реч о истом власнику, који је препродао "Гошу" једном од својих предузећа.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво