Михајловићева: Имамо модеран ауто-пут, до краја године од Београда до Чачка за сат времена

Имамо 200 километара путева више него пре три године, а у новембру очекујемо и крај радова на деоници Српска кућа – Левосоје на Јужном краку Коридора 10, каже министарка грађевинарства Зорана Михајловић. Истиче да би до краја године требало да се из Београда до Чачка стиже за сат времена. Србији је потребна национална грађевинска компанија, поручила је министарка.

И инвеститори и туристи и остали путници на неколико деоница у Србији овог лета се мимоилазе с путарима. Иако им то можда не прија, неопходно је да би радови били завршени у року.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић ће обићи данас деоницу Српска кућа – Левосоје на Јужном краку.

"Очекујем завршетак ове деонице у новембру, то је 8,06 километара. Када будемо завршили ову деоницу, биће готов комплетни Јужни крак Коридора 10 осим Грделичке клисуре, која се ради. Следеће недеље у појединим деловима клисуре почиње асфалтирање", рекла је Михајловићева гостујући у Дневнику РТС-а истакавши да је то важна деоница и зато што су само на Коридору 10 главни извођачи домаће компаније.

Мој посао је да обилазим радове, каже Михајловићева. "У неком тренутку морамо рећи да смо успели да завршимо: и код Коридора 11 да се од Београда до Чачка иде за сат времена, то мора бити већ ове године у новембру или до краја године, имамо Коридор 10, модеран ауто-пут. Имамо 200 километара путева више – Мислим да смо на добром путу", рекла је министарка.

Михајловићева је рекла да је посао државе да ствара услове како би могло да се ради. "Као држава стварамо законе, црне и беле листе да видимо које су компаније добре, а које нису, да имамо довољно новца – а ова Влада има довољно новца и плаћа све своје обавезе. Извођач има једну обавезу – да поштује уговор", истакла је министарка.

Због успоравања радова има и кажњених и извођача упозорених жутим картонима.

"Ми смо, рецимо, на Коридору 11 упутили извођачу опомену пред раскид уговора, укинули смо сагласност за неке подизвођаче. На Коридору 10 су 'Коридори Србије' казнили неке извођаче и ми ћемо вероватно дати још неке опомене пред раскид и то је оно што мора да се дешава да би се посао убрзао", истакла је Михајловићева.

Напомиње да углавном сви извођачи, када се почне са опоменама, крену да убрзавају послове.

"Ми 24 сата вршимо мониторинг над свим извођачима, то је један од главних разглога зашто ми данас можемо да кажемо да имамо 200 километара ауто-путева више", указала је Михајловићева.

Потребна национална грађевинска компанија 

Србији је, сматра, потребна озбиљна национална грађевинска компанија која ће имати своје раднике и своје машине.

"У септембру ћемо разговарати о томе како да направимо такву компанију. Српске грађевинске компаније су претходних 20 година доживеле цунами. Немају могућност да имају праве банкарске гаранције, да може да се појави на светским и нашим тендерима. С друге стране, држава јача, штета је да не оспособимо једну велику компанију која ће имати раднике и добре машине. Не мора да буде јавно предузеће, сматрамо да не треба да буде, може да буде у почетку деоничарско друштво", рекла је Михајловићева истичући да је циљ да се запошљавају домаћи радници.

Указује да ако се отварају деонице, повећава се број аутомобила на ауто-путевима. "Ми смо од 2014. када је било 36 милиона аутомобила дошли до 2017. када очекујемо 48 милиона аутомобила на Коридору 10. То је знак да Србија постаје коридор који смо толико желели", рекла је министарка.

Прошле недеље Србија је добила први пуњач за електрична возила, код Прешева.

"До пре три-четири године имали смо већи део Коридора 10 где нисмо имали уопште нормалан пут, а сада имамо ауто-пут, имамо пуњаче. Имаћемо их пет, на Бубањ Потоку почиње монтирање пуњача за електричне аутомобиле, имаћемо на северу, код Шида, већ имамо на доњој граници крај Македоније. Имаћемо бесплатан вај-фај на свим одмаралиштима", рекла је министарка.

Имамо, каже, модерно изграђен ауто-пут и модерну рампу о којима се води рачуна. "Инспекције су на сваких 15 дана на Коридору 10, од тога да виде да ли је обележавање путева добро до тога да ли све функционише како треба", закључила је Михајловићева.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво