"На раст плата утицаће и долазак страних инвеститора"

Тренд раста плата у Србији биће настављен захваљујући конкретним макроекономским резултатима, али и најављеном повећању зарада у јавном сектору и пензија, изјавио је професор економије Владимир Круљ.

"Са једне стране, имамо јасно повећање БДП-а, као и повећање индустријске производње, али и пад незапослености услед повећања запослености, што је можда и најбитније", рекао је Круљ Танјугу поводом објављивања најновијих података Републичког завода за статистику о просечној заради у јуну од 49.238 динара (нето).

Истиче да ће на раст плата свакако утицати и долазак страних инвеститора у земљу, подсетивши да влада преговара са 53 потенцијална инвеститора за пројекте вредне 1,3 милијарде евра.

"Ако узмемо у обзир и најављено повећање плата у јавном сектору и пензија, мислим да ће овај тренд бити настављен и у месецима који долазе".

Сви ти елементи, додаје утицаће и на раст плата у реалном сектору.

"Већи број људи је запослено, долази до веће конкуренције унутар свих скетора, што подиже реалну вредност не само просечних плата већ и реалну вредност нашег тржишта и самим тим доводи до веће заинтересованости инвеститора", нагласио је Круљ.

Просечна нето плата исплаћена Србији у јуну 2017. износила је 49.238 динара или 404 евра и номинално је већа за 4,5 одсто, а реално за 4,3 процента у односу на мај. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи