Да ли су ратари, сточари и воћари спремни за европске фондове

За месец дана Евроспка комисија провераваће да ли је Србија испунила све услове, тј. отклонила недостатке, за повлачење 175 милиона евра за рурални развој из европских фондова. Уколико Управа за аграрна плаћања тада добије акредитацију, пољопривредници би до краја године могли да очекују прве конкурсе.

Прошлог септембра Европска комисија није дала акредитацију Управи за аграрна плаћања, тј. дозволу за расписивање конкурса и повлачење новца из претприступних фондова. У међувремену су, три од четири недостатка, отклоњена, тврде у Управи.

"Запослени су људи и сви људи су обучени. Било је неопходно променити закон, закон је промењен. Остало је још само да завршимо реновирање нове зграде и да преселимо људе.

Очекујемо да ћемо акредитацију добити, и надамо се да ће то бити до краја 2017. године", каже Жарко Радат, директор Управе за аграрна плаћања.

Милиони евра су нам располагању још од 2014. године. Већ смо у временском теснацу јер фондови за 2015. морају бити потрошени до краја следеће године.

"За овај програмски период, бар што се тиче данашњег дана, нисмо изгубили ни један динар", рекао је Радат.

За пољопривреднике је то брига мање, али писање пројеката за конкурсе брига више. Први ће бити за куповину механизације. То занима и ратаре и сточаре и воћаре. Да ли су спремни?

"Мислим да ћемо ту имати највећи проблем око силне документације и ту највише треба да поведемо рачуна, да се ту добро припремимо, односно да агенције или фирме које буду радиле пројекте за саме произвођаче буду стварно обучене", каже Сања Бугарски из Централне асоцијације произвођача млека Војводине.

"Сигурно нису спремни у некој великој мери, али ће у почетној фази као и сваки посао бити тежак јер ту је тај преломни моменат, да ти први који буду аплицирали буду успешно обављени послови", рекао је Божо Јоковић из "Агро еко воће" у Ариљу.

Саветодавне службе су до пре годину дана обучиле око 7.000 пољопривредника. Када стигне одобрење Европске комисије кренуће, кажу, у нови круг.

Зоран Јањатовић, светник министра пољопривреде за рурални развој каже да ће бити довољно времена 4, 5, 6 месеци да људи добију информацију.

"Ти водичи ће бити кључна ствар где ће бити прецизно објашњено шта је то неопходно, како се попуњава апликациони формулар, како се припрема бизнис план, шта је од дозвола и документација њима неопходно", истиче Јањатовић.

Да би на време били спремни, у обуке пољопривредника ће морати да се укључе и локалне самоуправе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво