Тајни договори произвођача аутомобила у Немачкој?

Европска комисија покренула истрагу о наводима о удруживању произвођача аутомобила у Немачкој, међу којима су и "Фолксваген", "Ауди", "Порше". Они су се, наводно, договарали о технологији, компонентама, добављачима, трошковима производње – с циљем да остваре што веће уштеде.

Немачки лист Шпигл објавио је да власти истражују наводе о монополском понашању у немачкој ауто-индустрији, уз тврдње да су се велики произвођачи аутомобила више деценија договарали о технологији коју ће користити.

Сви велики немачки произвођачи – "Фолксваген", "Ауди", "Порше", "Бе-Ем-Ве" и "Дајмлер" – од деведесетих година су се тајно састајали како би постигли договор о компонентама које ће користити у изради аутомобила, али и о избору добављача, пише Шпигл.

Ти договори су се, наводно, тицали технолошких питања – од бензинских и дизел мотора, до кочница, квачила и мењача.

Једно од најупечатљивијих открића у извештају Шпигла односи се на "ад блу" раствор који неутралише штетне емисије дизел мотора. Недељник наводи да су се произвођачи сложили да уместо већег и скупљег, користе мале "ад блу" резервоаре, за које се испоставило да нису довољно ефикасни.

Неке од ових компанија су надлежној канцеларији за заштиту конкуренције ЕУ поднели документе у оквиру истраге о монополском понашању.

У Европској комисији кажу да се ови наводи истражују и да је прерано износити било какве тврдње. Уколико се испоставе као тачни, немачким компанијама прете велике новчане казне.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво