Замрзнут штрајк глађу у "Гоши", наставак разговора у уторак

Четворо радника "Гоше" из Смедеревске Паланке замрзло је штрајк глађу до уторка када ће бити настављени разговори у Министарству привреде.

Договор о замрзавању штрајка глађу постигнут је у разговору представника штрајкачког одбора, генералног директора и миритеља из Републичке агенције за мирно решавање радних спорова.

Тихо је и данас било у погонима "Гоше". Радника којима је у протекла два месеца на рачун уплаћено по 100 динара, није било на радним местима, али јесте у кругу фабрике. Два сата су чекали исход још једног састанак Штрајкачког одбора и директора фабрике, овог пута уз посредовање миритеља.

"Једини догоовр који је постигнут - пошто су нас сви замолили да данас прекинемо штрајк глађу. Ми смо одлучили да га замрзнемо до уторка када је нови састанак у Министарству провреде а после још један у Агенцији. Што се осталог тиче даље смо него што смо били", каже Милан Вујчић, председни Штрајкачког одбора. 

Генерални директор, кога је недавно поставио нови власник кипарски "Лиснарт", није желео пред камере. Радници кажу да су од њега на састанку чули за нека нова потраживања и хипотеке и да новца за исплату дуга за зараде - нема. А дугују им у просеку по пола милиона динара.

"Послодавац нема те паре, а запослени не би да почну с радом док им се бар нешто не испалти јер им годинама или месецима готво није ништа плаћано. И то је проблем велики", каже Живко Кулић, миритељ Републичке агенције за мирно решавање радних спорова.

Ипак миритељ верује да је могуће наћи решење и избећи стечај и даље урушавање "Гоше".

Поред зарада радници траже и уплату пореза и доприноса, и повезивање стажа. Сад све зависи, кажу, од преговора са државом односно министарством привреде који се настављају у уторак. И да ли ће успети да уговоре посао, односно продају вагона "Хестилу".

Радници "Гоше" су готово четири месеца у штрајку због неисплаћених зарада, а траже и уплату пореза и доприноса и повезивање стажа.

Јуче је одржан састанак штрајкачког одбора с Министарством привреде на којем је, кажу, дошло до помака и обе стране очекују разрешење проблема.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво