На Коридору 10 ради се пуном паром, радници не маре за врућину

После многих проблема са извођачима радова који углавном нису поштовали уговорене рокове раскида уговора и мењања пројекта, радови на источном краку Коридора 10 од Ниша до српско-бугарске границе на појединим деоницама улазе у завршну фазу. Уз поштовање препорука за рад на високим температурама, на градилиштима се ради од јутра до мрака.

Када се у јеку грађевинске сезоне на терену помешају врелина тек постављеног асфалта и јулско сунце, термометри на отвореном бележе рекорде. Наши радници које су странци ангажовали на Коридору кажу да је најважније да посла има, а да су на врућину, тврде, одавно навикли.

Температура асфалта је, кажу, од 170 до 180 степени, али се ради пуном паром да се Коридор што пре заврши.

Најтежи део посла ових дана је минирање брда Градиње близу границе, где се ради обилазница код Димитровграда. Завршавају се и мостови – ка истоку ће их бити осамдесет пет.

У наредних месец дана у саобраћај би требало да буде пуштена и деоница источног крака Коридора 10 од Пирота до Димитровграда. Биће дуга 30,5 километара. Увелико се завршавају радови и на обилазници око Димитровграда, као и опремање два тунела код тог града.

"Преко Светске банке ангажовали смо консултанта који нам преноси искуства са опремања тунела у свету. Опремање тунела и организација управљања саобраћајем на овом делу Коридора је само део интелигентног управљања саобраћајем на ауто-путевима у Србији", објашњава Душан Мијук, шеф пројекта Исток "Коридора Србије".

Пирот и Димитровград имаће два излаза са ауто-пута, Бела Паланка је добила један, а десатак километара испред границе биће наплатна рампа.

"Пирот ће бити ближи центрима као што су Београд и Софија. Инвеститори из Пирота ће бити ближе Европи и ми ћемо имати много веће потенцијале за развој. Коридор значи развој за сваки град, па и за Пирот", сматра градоначелник Пирота Владан Васић.

Када источни крак Коридора 10 буде завршен, возачи ће од Ниша до границе са Бугарском стизати за мање од сата.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво