Завршена прва рунда дијалога, радници “Гоше” и даље у штрајку

Прва рунда преговора пословодства и штрајкача у Фабрици шинских возила "Гоша" из Смедеревске Паланке завршена је понудом више опција радницима, који су поручили да ће ипак наставити штрајк.

"Разговори су почели, имамо доста опција на столу које ћемо разматрати сутра на новом састанку у Министарству привреде", рекао је председник штрајкачког одбора Милан Вујичић.

Вујичић је, у изјави новинарима, додао да ће, док све не буде разјашњено, четири радника, међу којима је и он, наставити штрајк глађу.

Навео је да ће сутра видети какав ће бити став министра привреде Горана Кнежевића, који је присуствовао данашњем састанку.

Вујичић је подсетио да је њихов главни захтев да се радницима дају неисплаћене зараде од маја 2015.

"Изнећу вам фрапантан податак, за последња два месеца смо примили по 100 динара", рекао је.

Он каже да се неким радницима дугује и по два милиона динара.

Радници траже и да им се уплати здравствено и социјално осигурање и да им се повеже стаж.

Према његовим речима, на састанку је било речи и о репрограму дуга држави од 512 милиона динара, за доприносе.

"Кнежевић је рекао да ће држава да изађе у сусрет у виду репрограма дуга за намирање пензионог и социјалног", навео је Вујичић.

Додаје да је тачно да "Гоша" има произведену робу, али да је она специфична и да не може да се прода било коме, већ да морају да се нађу купци.

"Радницима секу струју пошто не могу да плате, сви морају да се намире, само ми не", додао је Вујичић.

Директор "Гоше" Милутин Шћепановић рекао је Танјугу после састанка да је најважније да су почели преговори и да постоје начини да се реше проблеми.

Додао је да је начелни договор да се не дају конкретније изјаве за медије.

"Гошу" је приватизовала 2007. године словачка фирма ЖОС "Трнава", а садашњи власник је "Лиснарт холдингс лимитид" са Кипра.

Вујичић каже да радници сумњају да је то исти власник, јер је нелогично да "неко када купи фирму не дође у њу четири месеца". 

"Гоша" има нешто више од 1.000 радника, који плате не примају редовно, а већина хала и машина пропада.

Управа и запослени у Гоши су одлучили да радни спор, који је резултирао дуготрајним штрајком радника, решавају мирним путем и у среду су започели преговоре, уз посредовање Републичке агенције за мирно решавање радних спорова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво