Нелегална градња пркоси законима и казнама

Кривичне пријаве и рушење објеката било је упозорење онима који зидају без дозволе пре две године када је усвојен Закон о озакоњењу. Међутим, без грађевинске дозволе се и даље зида. У Министарству грађевинарства кажу да су од општина тражили да им доставе тачан број нелегалних објеката који су саграђени након усвајања овог закона.

Александра Дамњановић из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, каже за РТС да очекују да у најскорије време од општина и градова добију списак са тачним бројем објеката који су зидани нелегално у периоду након усвајања Закона о озакоњењу.

Истиче да се, нажалост, нелегално гради и после ступања на снагу овог закона, који је требало да буде гранична линија, после које у Србији више нико неће градити без дозволе.

За такве објекте локалне самоуправе треба да доставе планове за рушење, каже Дамњановић и додаје да је до сада на територији Србије укупно порушено 500 објеката.

На питање како стати на пут овом проблему, посебно када инспектори затворе градилиште а градња се на њему настави, одговара: "Само јачом инспекцијском контролом."

"Нелегална градња је од 2002. године кривично дело. Када дође до повреде службеног знака, печата, то представља квалификовани облик тог кривичног дела за које је запрећена казна до осам година", рекла је Дамњановић.

Нелегално се гради и у националним парковима, где многе грађевине стоје незавршене, посебно на Копаонику. У прилог томе је и чињеница да је Општина Рашка добила велики број захтева за озакоњење објекта, за које мештани тврде да су грађени после усвајања закона.

Дамњановић истиче да је то у надлежности грађевинске инспекције, односно 17 инспектора који морају да идентификују сваку нову градњу.

"Инспектор мора да проверава када почне да се гради и када се завршава. Најмање два пута мора да се појави на градилишту, а то може и чешће на захтев грађана. Нема оправдања да било ко гради без дозволе", рекла је Дамњановић.

Истакла је да када се на терену затекне градња нелегалног објекта она се обуставља истог тренутка и налаже се рушење. Легализација је могућа само за објекте који су грађени до доношења Закона о озакоњењу.

Иначе, електронска грађевинска дозвола добија се за 28 дана. Међутим, надлежни морају да створе законске услове и натерају инвеститоре да по завршетку градње добију и употребну дозволу и укњиже некретнине. Тачније, да крену у контролу зграда, хотела и пословних простора и почну да наплаћују казне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво