Завршена прва рунда преговора о "Фијату", наставак сутра

Данашњи састанак између представника Владе Србије, руководства компаније "Фијат Крајслер аутомобили Србија" и запослених у тој крагујевачкој фабрици је завршен, а сутра се очекује наставак преговора. Премијерка Ана Брнабић је захвалила учесницима на разумевању и доласку за преговарачки сто.

18.05 – Представници "Фијата" изазили су спремност организовања посебне Комисије  која ће имати за циљ да се изврши анализа свих процеса рада у тој компанији ради евентуалне оптимизације пословања и исправљања свих могућих недостатака, саопштено је након састанка. 

17.00 – Преговори су завршени и биће настављени сутра. Нико од преговарача није изнео детаље разговора.

16.40 – Директори "Фијата" напустили су зграду Владе и, како јавља извештач РТС-а из Владе, преговори су највероватније за данас завршени.

15.00 – Након једносатне паузе, настављени преговори. 

13.45 – После сат времена, разговори су прекинути. Како незванично сазнаје РТС, реч је о паузи, а разговори ће бити настављени касније данас. 

12.30 – Почели преговори представника Владе, руководства "Фијата" и запослених у фабрици. 

Председница Владе Србије Ана Брнабић захвалила је представницима Штрајкачког одбора што су имали разумевања, прекинули штрајк и дошли на преговоре. Истовремено, захвалила је и пословодству "Фијата" на учешћу у преговорима и отвореној комуникацији у претходном периоду.

Истакла је да је Влади Србије стало до решења проблема имајући у виду и то да је мањински власник фирме са 33 одсто.

"Проблем увек може да искрсне, али је важно да се на време разговара о томе и заједнички пронађе решење", рекла је Брнабићева и додала да је Влада у те сврхе оформила посебне институције које се баве мирним решавањем спорова, као и да се убудуће на овакве механизме треба више ослањати.

Представници "Фијат Крајслер аутомобила" захвалили су се председници Владе на ангажману и времену да се питање штрајка реши.

Након састанка је саопштено да су предсавници "Фијата" изразили спремност организовања посебне Комисије, у којој ће учестововати и представник штрајкачког одбора, а која ће имати за циљ да се изврши анализа свих процеса рада у тој компанији ради евентуалне оптимизације пословања и исправљања свих могућих недостатака, саопштено је након састанка.

Како је наведено, било је речи о четири захтева које је штрајкачки одбор поставио пред руководство те компаније, а преговори ће се наставити и у наредним данима, када ће се о свакој тачки посебно разговарати.

Подсећа се да се ради о анализи процеса и евентуалној оптимизацији рада, обезбеђивању ноћног превоза за раднике који остају прековремено, као и могућностима за повећање плате и исплате бонуса ефикасности.

Када је реч о другим захтевима, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић подсетила је да су радници "Фијата" вредни и лојални људи, као и да је ово први пут како су ступили у штрајк од како компанија послује у Србији те апеловала на обе стране да се у наредним данима разговара о свим могућим опцијама које би биле на задовољство свих, речено је у саопштењу

Председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић није могао детаљније да говори о преговорима, јер, како је рекао, они су у току, али је оценио да су конструктивни.

"Због преговора нисмо у могућности да дајемо изјаве. Позвао сам неке колеге да не дајемо изјаве, пошто се разговори са компанијом настављају сутра. Кренули смо у преговоре на конструктиван начин, како бисмо нашли решење за излаз из ове ситуације", рекао је Марковић новинарима.

Упитан шта је највећи проблем у преговорима, Марковић је одговорио да нема проблематичних питања.

"Сва питања биће решена у преговорима", поручио је Марковић.

У име Владе Србије у преговорима је учествовала премијерка Ана Брнабић и министри привреде и рада, Горан Кнежевић и Зоран Ђорђевић, у име компаније "Фијат" генерална директорка Силвија Вернети, а у име запослених председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић.

Премијерка је синоћ иза затворених врата у Скупштини града Крагујевца више од два сата разговарала са представницима штрајкача у "ФКА Србија", где је производња обустављена 27. јуна.

На том састанку договорено је да данас у Влади почну преговори са послодавцем, а да се радници врате у погон.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво