Зашто је Србија изузета из анти-дампиншке истраге?

Европска комисија је изузела Србију из анти-дампиншке истраге о увозу топло-ваљаних челичних лимова, којом је било обухваћено пет земаља. То значи да нема додатних намета ни пенала за смедеревску железару. За остале земље ЕУ планира да наметне царину до 33 одсто.

Друга највећа индустрија на свету – под великом лупом ЕК. Не дозвољава продају робе на страном тржишту по цени нижој од оне на домаћем или испод трошкова производње. Истрага је укључила Бразил, Иран, Русију Украјину и Србију.

Медији преносе детаље из извештаја који још није објављен: "Иако је Европска комисија током истраге утврдила да свих пет земаља тргује по дампиншким ценама, одлучила је да прекине истрагу о увозу из Србије јер је процењено да су количине занемарљиве. Топло ваљани челик из свих земаља осим Србије порастао је са 7,5 одсто у 2013. на 12,6 одсто тржишта ЕУ до средине 2016. Истовремено, цене су ниже за око четвртину."

Удео српског челика на европском тржишту је нешто већи од једног процента. Далеко више је оног из Кине. Да би заштитила своје челичане, ЕУ има више анти-дампинг мера најчешће усмерених против те земље.

"То је вест која нас храбри, а моја лична импресија и задовољство је што је то тако а могу да кажем да ће они да производе српски челик од сировина које буду стизале и немамо разлога да сумњамо у то", каже председник Самосталног синдиката "Железаре Смедерево" Синиша Прелић.

Кина која је, међутим, смедеревску железару преузела на самом крају периода обухваћеног истрагом спрема се за европско тржиште.

"Ви знате да све радимо по тржишним принципима и да послујемо по правилима Европске уније. До сада је Европска унија извршила све инспекције, и више неће правити инспекције у нашој фабрици. Будите спокојни нећемо наићи ни на какве санкције нити препреке код Уније, ми смо спремни да уђемо на њихово тржиште", каже председник компаније "Хестил" Ју Јонг.

Професор Економског факултета Љубодраг Савић каже да је Кина веома озбиљна земља, као и "Хестил". "Кина је одабрала Србију као земљу преко које ће да уђе на тржиште ЕУ и њима је јасно да морају поштовати правила ЕУ. Мислим да они то добро разумеју и понашају се тако, зато и јесте такав епилог. Такође, највећи део челика који производи кинеска компанија се пласира на домаће тржиште", рекао је Савић.

Годишњи капацитет челичане у којој ради 5.000 људи је 2,2 милиона тона челика.

"Ово је једна од две победе, јер нам предстоји важан процес у вези с државном помоћи. Када и то завршимо, то ће за нашу железару бити велика победа и гаранција за обављање доброг и одличног посла у будућности", рекао је председник Србије Александар Вучић.

Према прописима, укупан износ државне помоћи у овој области не би смео да буде већи од 50 одсто инвестиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво