Прекинут штрајк у "Фијату", у среду почињу преговори

Постигнут договор на састанку премијерке Ане Брнабић са представницима Штрајкачког одбора и синдиката радника крагујевачког "Фијата". Штрајк је прекинут, а преговори са руководством фабрике почињу у среду у 12 часова. Председник Штрајкачког одбора позвао раднике да дођу на своја радна места. Инсистираћемо да што више захтева буде испуњено, поручила је председница Владе.

Ана Брнабић је, на конференцији за медије у Крагујевцу, рекла да је разговор са представницима радника био успешан и најавила да ће у среду бити радни дан у "Фијату".

Премијерка је, после састанка у Скупштини Града Крагујевца, рекла и да је договорено да истог дана почну преговори са руководством фабрике "Фијат".

"У 12 сати крећемо у преговоре са 'Фијатом' у Влади. Ја ћу организовати преговоре и бити присутна на преговорима зато што ми је важно да одржим обећање које сам дала радницима и синдикатима, да будем ту са њима док преговарамо са 'Фијатом'", истакла је Брнабићева.

Нагласила је да ће Влада учинити све што је у њеној моћи, али да не може да гарантује који захтеви ће бити испуњени.

"Не могу да гарантујем шта ћемо добити, рекла сам да Влада као мањински партнер не може да гарантује шта ћемо добити, али могу да вам гарантујем да ћу бити ту све време уз вас и да ћемо заједно преговарати", поручила је Брнабићева радницима који су штрајковали од 27. јуна.

Додала је да ће са својим тимом и министром привреде Гораном Кнежевићем инсистирати да што више захтева буде испуњено.

"Видећемо шта ћемо добити, али синдикати су већ победили у томе да је Влада уз њих", рекла је премијерка.

Подсетила је да је пре овога била министарка државне управе и локалне самоуправе и навела да није знала за многе проблеме са којима су се суочавали радници у "Фијату".

"Пуно проблема има са производним процесом, пуно тога може да се реши са неким средњим менаџментом, али свакако нешто што је ескалирало и о чему ми као мањински власник треба да разговарамо са већинским власником је да мислим да Влада треба да у надзорном одбору има људе који ће много више и много чешће да обавештавају нас у Влади о томе шта се дешава у 'Фијату'", указала је премијерка.

Захвалила се и руководству "Фијата", са којим је, како каже, током дана штрајка имала разговоре и молила их за стрпљење

"Поред радника и синдиката који су показали своју упорност и храброст, ја ипак морам да кажем да се захваљујем и 'Фијату' зато што сам ових дана имала разговоре и са Силвијом Вернети и са господином (Алфредом) Алтавилом и да су они увек били спремни за разговор, макар са мном. Молила сам их за стрпљење док не видимо шта ћемо да урадимо зато што је 'Фијат' важан за целу Србију, важан је за ове раднике, важан је за Крагујевац, важан је за кооперанте, важан је за нас као Владу Србије, важан је за економију Србије", напоменула је Брнабићева.

Због тога ће се, каже, као председница Владе много више посветити "Фијату".

"То дугујем и свим овим људима, стварно дивним људима. Имали смо тежак састанак, али некако састанак који је мени пуно значио, где су они показали стварно много разумевања и стрпљења", објаснила је Брнабићева.

Штрајкачки одбор: Ово није пораз, очекујемо добар резулатат 

Председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић рекао је да се отказује протест који је био заказан за среду и позвао је све раднике "Фијата" да у среду дођу на своја радна места.

Нагласио је да су након тешких разговора показали да желе да "Фијат" и даље послује.

"Надам се и верујем да ће ово на крају да буде добар резултат. Показали смо да желимо да 'Фијат' и даље послује, само оно што смо стално причали је да нам је послодавац мало скренуо десно и надам се да ћемо већ од сутра послодавца да вратимо на прави пут", рекао је Марковић.

Нагласио је да су радници "Фијата" до последњег тренутка били јединствени и додао да је неопходно натерати компанију "Фијат", али и све остале компаније, да "поштују позитивне прописе Републике Србије".

Поручио је да је Скупштина синдиката "Фијат крајслер аутомобила Србије" донела одлуку и о почетку, али и, у складу са законом, одлуку о престанку штрајка.

"Желим да обавестим све драге колеге и колегинице да ово није пораз, јер многи ће тако то да представљају, поједини који су тражили да идемо до краја. Крај није одлазак из 'Фијата', крај је да нам се поправе услови рада, наше зараде, она наша четири захтева", нагласио је Марковић.

Истакао је да су добили уверевање премијерке да ће током преговора бити уз њих.

"Јесте ово један преседан у синдикалној борби да синдикат прекида штрајк без постигнутог договора, али са могућношћу да преговара и да добије све оно за шта смо се борили ових 16 дана, и верујем и надам се да ће до тога доћи", истакао је Марковић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво