ЕУ: Србија боље користи новац из претприступних фондова

Члан одбора Европског парламента за буџетску контролу Дерек Вон рекао је у Београду да је Србија постигла напредак у области трошења средстава из претприступних фондова ЕУ (ИПА) и да успешно испуњава циљеве које ЕУ поставља у погледу тих средстава.

На конференцији за новинаре у београдском Медија центру, Вон је похвалио инфраструктурне пројекте у Србији и рекао да је "импресиониран" обновом подручја поплављених 2014, што је навео као један од примера како новац из ИПА фондова помаже људима и заједницама. Према његовим речима, Србија је до сада из ИПА фондова повукла преко милијарду евра.

Он је рекао да Србија тренутно не повлачи сав новац који јој припада из фондова ЕУ и да ту види простор за напредак, јер би то омогућило остварење више пројеката од којих су неки повезани и са поглављима у приступним преговорима са ЕУ.

Вон је додао да је ЕУ пријатељ Србије и да њену важност за ЕУ показује чињеница да ЕУ најбројнију делегацију има управо у Србији.

Члан Европског парламента и Европског ревизорског суда Саболч Фазакаш је рекао да ИПА фондови не служе само за инфраструктуру већ за својеврсну припрему за улазак у ЕУ, кроз усвајање закона, спровођење реформи, борбу против корупције, фискалне циљеве и подршку владавини права, и да је задовољан јер је Србија прихватиле све препоруке из ЕУ у том погледу.

Он је навео да Европски ревизорски суд није пронашао никакве мањкавости у трошењу средстава, да се сви програми испуњавају по плану и додао да је српска Државна ревизорска институција постављена према највишим стандардима.

Фазакаш је рекао и да ЕУ Западни Балкан види као целину и да мисли да Србија може бити координациони центар за пројекте за цео регион.

Конференцији су присуствовали и посланици Европског парламента Патриција Шулин, Арнт Кон, Мартина Длабајова и Ришард Чарнецки.

Делегација Одбора ЕП за буџетску контролу посетила је јутрос Пољопривредно-хемијску школу у Обреновцу, која је обновљена кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији.

"Важно је за нас да видимо како је потрошен новац и како се користе фондови Уније и зато је ова посета за нас важна", рекао је Вон том приликом.

Током дводневног боравка у Србији делегација Одбора за буџетску контролу Европског парламента ће имати прилику да оцени колико ефикасно се у Србији троше финансијска средства Европске уније, каква је ефикасност и делотворност успостављених структура за планирање и реализацију претприступних фондова и какви су планови Србије за одржавање административних капацитета у овој области, наводи се на сајту Делегације ЕУ у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво