Михајловићева: Унапредити сарадњу Србије и Бразила

Србија и Бразил имају велике могућности да прошире сарадњу, посебно у области инфраструктуре, саобраћаја и енергетике, а први корак на том путу треба да буде повезивање и размена искустава српских и бразилских фирми и стручњака, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфрастрктуре.

То је закључак данашњег састанка потпредседнице владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић са чланом Комисије бразилског Сената за грађевинарство и инфраструктуру и парламентарне групе пријатељства Бразил–Србија сенатором Елиом Жозеом да Силва Лимом.

На састанку којем је присуствовала и амбасадорка Бразила у Србији, Изабел Кристина де Азеведо Хејваерт, Михајловићева је прихватила предлог бразилског сенатора да се у наредном периоду организује посета српских фирми и стручњака Бразилу, где би у оквиру бразилског Сената била одржана радионица посвећена размени искустава у области инфраструктуре, саобраћаја и енергетике.

"Србија и Бразил имају прилику да додатно унапреде билатералну сарадњу, и кроз размену искустава, али и тако што ће из заједничких активности произвести што више конкретних резултата", рекла је Михајловићева.

Потпредседница владе је рекла да је Влада Србије захвална Бразилу што ова земља није признала независност Косова, као и на томе што је гласала против пријема Косова у Организацију Уједињених нација за образовање, науку и културу (Унеско).

"Циљ Владе је да Србија постане незаобилазан инфраструктурни коридор и зато интензивно радимо на инфраструктурном повезивању са суседима", рекла је потпредседница владе и као најзначајније пројекте издвојила завршетак друмског Коридора 10, модернизацију железнице и изградњу брзе пруге Београд–Будимпешта.

Сенатор Елио Жозе да Силва Лима рекао је да Србија и Бразил имају сличности у инфраструктурним потребама, посебно у области саобраћаја и енергетике, где би размена искустава помогла ближем повезивању две земље.

"На пример, Бразил је значајно напредовао у коришћењу потенцијала биомасе, у чему имамо значајно искуство, а заинтересовани смо за искуства која Србија може да понуди у развоју железнице, водном транспорту, као и јавном саобраћају", рекао је он.

Сенатор је оценио да је Србији и Бразилу заједничко и то што обе владе придају велики значај унапређењу родне равноправности, и додао да је то основа за још бољу сарадњу две земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара