Брнабићева и Џанг обишли Железару и "Термоелектрану Костолац Б"

Други дан званичне посете кинеске делегације с председником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Џанг Деђангом на челу завршен је обиласком смедеревске Железаре. Раније су током дана премијерка Ана Брнабић и председница Скупштине Маја Гојковић с кинеским званичницима обишле "Термоелектрану Костолац Б".

Ана Брнабић је приликом обиласка "Термоелектране Костолац Б" рекла да је у сарадњи са Кином завршен пројекат изградње постројења за ослобађање од сумпора димних гасова у блоковима Б1 и Б2 у тој термоелектрани.

Бранбићева је новинарима рекла да је у току пробни рад и да очекује ускоро и добијање употребне дозволе.

Подсетила је да ће иста кинеском компанија ЦМЕЦ градити и нови блок Б3 од 350 мегавата.

Истакла је да ће то бити значајно за повећање капацитета српског енергетског сектора.

"Као влада смо срећни што можемо да угостимо кинеску делегацију. Кина је велики партнер Србије. Рададимо на озбиљним пројектима, а једна од њих је ТЕ Костолац", рекла је Брнабић.

Брнабићева је указала да ће са кинеском делегацијом посетити и "Железару Смедерево", која је један од највећ успеха сарадње Кине и Србије.

"Задржали смо више од 5.000 радних места. Железара доприноси индиректно са 18.000 радних места", нагласила је премијерка.

Истакла је да поред та два пројекта Кина и Србија сарађују и у широком спектру другх пројеката, од туризма до инфрструктуре.

"Ту је један од најзачајанијих пројеката модернизација пруге Београд - Будимпешта, ту је и надамо се од јесени и директан лет Београд - Пекинг. Велики помак је остварен и у сарадњи у области пољопривреде. Почели смо пуно да разговарамо и о културној сарадњи", рекла је премијерка.

Брнабићева додаје да ће бити изграђен и кинески културни центар.

"Важно је да је Србија једна од централиних земаља за Кину у њиховом глобално пројекту 'Један појас - један пут' и да смо ми управо позиционирани као земља која је централна за сарадњу између ЕУ и Кине, што је велика привилегија и свакако велики подстицај за нашу привреду", закључила је Брнабићева.

Радови на изградњи система одсумпоравања за блокове Б1 и Б2 званично су почели 1. маја 2014.

ЕПС и Кинеска компанија ЦМЕЦ почели су у јануару 2017. монтажу савременог БТО система, роторног багера, на површинском копу "Дрмно" у Костолцу, чиме је почела друга фаза модернизације термолектране Костолац, а вредност целог пројекта је 715,6 милиона долара.

Почели су радови на монтажи роторног багера, који је део пројекта изградње трећег блока у ТЕ Костолац Б од 350 мегавата.

То ће бити прво велико енергетско постројење које ће Србија добити после три деценије.

Блок Б би требало да буде завршен 2020. године.

Реч је о шестом роторном багеру чија је вредност 123 милиона долара, а са којим се стварају услови за побољшање производње угља на копу "Дрмно" са садашњих девет на 12 милиона тона годишње.

Комплетан посао води кинеска компанија ЦМЕЦ са својим подизвођачима, међу којима су немачки "Круп", аустријски "Сандвик" и српске фирме из области електроградње и машиноградње.

Укупна вредност друге фазе пројекта модернизације Костолца, који подразумева изградњу новог блока и проширење копа "Дрмно", вредна је 715.6 милиона долара, од чега је кредит кинеске Ексим банке 608 милиона долара, а преостали новац обезбеђује ЕПС из својих средстава.

"Наставићемо да се боримо за свако радно место"

Након обиласка термоелектране у Костолцу, премијерка Ана Брнабић и Џанг Деђанг су обишли и "Железару Смедерево. Брнабићева је том приликом рекла да ће Влада наставити упорно да се бори за свако радно место, као што је то радила и у случају Железаре.

Премијерка је посетила Железару заједно са Џанг Деђангом и председником "Хестил групе", која је власник Железаре, Ју Јонгом.

"Изузетно ми је задовољство што сам у посети Железари која симболично представља стуб добре сарадњем, пријатељства и поверења", рекла је Брнабићева на састанку са пословодством Железаре и "Хестил групе", након што су сви заједно обишли Топлу ваљаоницу.

Истакла је да Железара представља и један од највећих успеха владе Александра Вучића.

"Сви савети стручњака су били да Железару треба угасити и да после одласка 'Ју-Ес Стила' ту не постоји шанса да се нешто уради. Вучић и његов тим су упркос томе били упорни да нађу партнера и да се сачувају радна места и економски развој који зависи од Железаре", навела је Брнабићева.

Додала је да је велика срећа била за владу што је управо "Хестил" постао партнер.

"Ова влада ће наставити тако упорно да се бори за свако радно место и сваког партнера. Стојимо вам увек на располагању, дан и ноћ, сваки дан, за сваку подршку и сарадњу која буде потребна. Хвала вам што верујете у Смедерево и у све нас", поручила је премијерка.

Председник "Хестила" Ју је рекао да је лична посета премијерке Брнабић Железари дала додатни импулс за даљи развој српске челичане.

Поручио је да ће "Хестил" наставити да развија српску железару како би поново постала понос српске индустрије.

"Када сумирамо разлоге зашто је Железара радила у губицима, можемо рећи да су то економска криза од 2008. године, али и лоше управљање 'Ју- Ес Стила', пошто та компанија није уложила у нову опрему, нити модернизацију технологије", навео је Ју.

Истакао је да је "Хестил" за само шест месеци од преузимања Железаре направио профит.

Ју је нагласио да је "Хестил" обезбедио и најбољи систем за снабдевање репроматеријала и да су усмерили клијенте на глобалном нивоу на српску железару.

"Ми смо дали приоритет Железари у Смедереву што се тиче снабдевања репроматеријалом, као и по питању клијената", навео је Ју и поновио да ће Железара сигурно остварити план да у 2017. има профит од 20 милиона евра.

Према његовим речима, "Хестил" ће ове године инвестирати у Железару 120 милиона долара.

"Планирамо да уложимо 120 милиона долара у побољшање структуре производње, да побољшамо коришћење енергије и да смањимо трошкове и побољшамо технологију", истакао је Ју.

Џанг је изразио задовољство што Железара у Смедереву добро послује и што је то пример успешне сарадње две земље.

Указао је да је његов циљ да подстиче сарадњу два законодавна органа, као и пријатељства два народа и да је зато посетио Србију.

У посети смедеревској Железари били су и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министри привреде Горан Кнежевић и рударства Александар Антић.

Влада Србије и кинески "Хестил" потписали су у априлу 2016. купопродајни уговор за "Железару Смедерево", којим је та кинеска компанија преузела 98 имовинских целина Железаре за 46 милиона евра.

Уговор је у "Железари Смедерево" потписан у присуству тадашњег премијера Александра Вучића и тада је најављено да ће инвестиција Хестила у Железару бити најмање 300 милиона евра и да ће бити задржано свих око 5.000 радника.

"Железара Смедерево" је од 2012. године била у власништву државе, када је откупљена за симобличан један долар од америчког "Ју-Ес Стила" који се повукао из Србије кад је услед кризе на тржишту челика почео да прави губитке.

"Хестил" је прошле године у Железару уложио, такође, 120 милиона долара.

"Хестил" је највећи произвођач челика у Азији, са годишњим производним капацитетом од 50 милиона тона.

Група је власник 37 високих пећи, од којих 23 високе пећи имају капацитет више од 1.000 кубних метара, а у 2015. је произвела 47,8 милиона тона челика.

Приходи "Хестила" у 2015. години су износили 43,7 милијарде долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво