Вучић: Апел да се реши проблем у "Фијату", ризици велики

Председник Србије Александар Вучић апеловао је на раднике "Фијата" и Владу, иако је само мањински власник, да реше проблем у крагујевачкој компанији, јер даљи штрајк носи велике ризике.

"Данас, када овде говоримо о лојалности радника компанијама, што је веома важан фактор за привлачење инвеститора, онда кажу: 'А Крагујевац?'", рекао је Вучић, који борави у посети Вашингтону.

Истакао је да нема много информација о томе шта се дешава, да зна да је од радника "Фијата" добио писмо, али да није стигао да се упозна са његовим садржајем, и додао:

"Молим раднике, видео сам их када сам обилазио фабрику, реч је о добрим домаћинима и поштеним људима, и верујем да ће разумети своју улогу, као и владу, да предузму све мере које им стоје на располагању", рекао је Вучић.

Истакао је да тема уопште није питање ко је крив, већ је кључно да се мора наћи решење.

Влада, додаје, нема превише могућности у својим рукама, јер је мањински власник, али је моли да учини све што може.

"Раднике молим да разумеју своју и нашу позицију, да разумеју позицију Србије. Они који би хтели сукобе између радника и владе, па се томе радују на политичкој сцени, ти не разумеју ништа", поручио је Вучић. 

Они, како је додао, не разумеју да раде у корист штете радника у Крагујевцу, и то не само радника у "Фијату", већ у корист штете своје државе.

"Никада такве политичаре нисам могао, нити ћу разумети", истакао је Вучић.

Како је рекао, ускоро се враћа у Београд и замолио је све актере да имају разумевања и да добро разумеју значај последица које све ово може да има не само по раднике "Фијата" и "Фијат", већ по Крагујевац и целу земљу.

"Изборена једна важна победа"

Председник Србије изразио је задовољство што је Србија изузета из круга земаља према којима ће Европска комисија применити ригорозне антидампинг мере на увоз челичних члимова.

"Честитао бих грађанима Србије што смо победили везано за антидампинг мере у ЕУ. Хвала ЕУ на разумевању. Сада су друге земље укључене у тај процес - Бразил, Иран, Украјина...Србија више није у том процесу", рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Рекао је да је ово једна од две победе.

"Имамо још један процес, у вези са питањем државне помоћи. Када и то завршимо, то је за нашу Железару велика победа и гаранција за обављање доброг и одличног посла у будућности", закључио је председник. 

Европска комисија изузела је Србију из истраге о увозу топло-ваљаних челичних лимова, којом је било обухваћено пет земаља, објавио је портал Метал Билтен, који је имао увид у прелиминарни документ ЕК.

број коментара 30 пошаљи коментар
(уторак, 18. јул 2017, 07:57)
anonymous [нерегистровани]

h

Rizik jeste veliki, treba razmisliti da li je štrajk resenje.

(уторак, 18. јул 2017, 07:42)
Milka [нерегистровани]

Strajk

Najbitnije je da se sto pre nadje resenje, jer su sada svi samo na gubitku. Mislim da i radnici trebaju da budu svesni sta mogu da izgube...posao, ako se " Fijat" iseli iz Srbije.

(уторак, 18. јул 2017, 06:57)
anonymous [нерегистровани]

mala

Ako vlada zeli da ponudi pomoc, i ako zeli da im pomogne, moraju se i radnici malo spustiti na zemlju i spustiti svoje kriterijume.

(понедељак, 17. јул 2017, 23:57)
Nikolina [нерегистровани]

Strajk

Zbog strajka moze da dodje do velikih gubitaka a onda nastaju ozbiljni problemi. Posle nece primati nista i bice im jos gore. Neka budu zadovoljni sto rade i neka ozbiljno shvate ovaj apel predsednika.

(понедељак, 17. јул 2017, 22:44)
anonymous [нерегистровани]

dragan

Apel je ispravan jer je zaista veliki rizik

(понедељак, 17. јул 2017, 22:43)
anonymous [нерегистровани]

Pogrešna adresa

Apel je potrebno uputiti većinskom vlasniku firme, italijanskom Fijatu, a ne radnicima.

(понедељак, 17. јул 2017, 22:41)
anonymous [нерегистровани]

Ma 100%

U Vasingtonu ni ne znaju gde je Srbija a ne Kragujevac. I ne razumem toliki pritisak, neka povecaju plate i ide proizvodnja. Tacno imam utisak da italijani sabotiraju dalji napredak firme i rade protiv interesa Srbije.

(понедељак, 17. јул 2017, 22:00)
sava [нерегистровани]

saki

Izgleda da svi oni ocekuju da Vucic dodje i resi sve probleme.

(понедељак, 17. јул 2017, 21:22)
Jana [нерегистровани]

Radnici

Fiat i Gosa su sada prioriteti. Mora da se rese krize, a svako ko ima interes unosenja destabilizacije privrede u Srbiji treba da odgovara.

(понедељак, 17. јул 2017, 21:15)
Nemanja [нерегистровани]

Redom

Neka se vrate da rade pa onda nek rešavaju probleme.