Директор "Гоше": Настављамо са преговорима

Милутин Шћепановић, директор "Гоше", наводи да је с Владом Србије договорен могућ начин решавања проблема у тој фабрици и састанак са штрајкачким одбором ове седмице, те да се после тога може очекивати и договор о репрограму дуга фабрике.

Милутин Шћепановић није могао да прецизира која су могућа решења у игри, али истиче да је дефинисан правац којим ће се решавати проблем, као и да има новца за "старе плате".

Н1 телевизија пренела је данас изјаву директора Шћепановића да је са Владом Србије у петак постигнут договор о репрограму 512 милиона динара, колико "Гоша" дугује држави, а да су се руководиоци фабрике обавезали да радницима исплате плате које и дугује "Гоша".

Он, међутим, тврди да су његове речи погрешно пренете и за Танјуг објашњава: "Рекао сам радницима да имамо правац решавања, да имамо за старе плате и да им се све надокнади, и да сам био на договору, а новинарка ме цитира као да сам рекао да смо договорили све са владом... Није договорено, јер да је договорено, не би требало да идемо у владу", наводи Шћепановић.

Објашњава да је у среду, 12. јула био на разговору у влади, али да је влади сада приоритет "Фијат", мада је "Гошин" проблем и штрајк њених радника "старији", али и да су разлози обуставе рада – другачији.

"У 'Гоши' је штрајк због 19 неизмирених плата, које су у претходном периоду обрачунате и због доприноса који није уплаћиван 4,5 година. То су наша два основна захтева и ми радимо да обезбедимо и једно и друго. Ако будемо ушли са владом у преговоре, договоре, биће то потписано и ми ћемо дати гаранције", поручио је директор.

Наводи да решење за плате такође постоји, да кад се то реши "Гоша" почиње да ради, каже да има уговоре које треба да реализује са Железницама, са страним партнерима, Ираном, Хрватском, да долазе Иранци за десет дана, те да ће то бити посао за две године.

"То је све нормално, али овај ненормални тренутак, као да неко хоће да профитира на томе, то не разумем, а на путу смо да га решимо. Јесмо били у влади, јесмо почели преговоре, али треба да идемо на нове договоре и да урадимо нешто, да 'Гоша' почне да ради", поручио је Шћепановић.

Упитан када ће на преговоре, каже да верује да ће то бити у четвртак, и то у Министарству привреде, које координира.

"Доћи ће директор пензијског, кад договоримо начин измирења имамо могућности, да дамо то и то, онда иде здравствено, па фонд за инвалиде...", набраја Шћепановић и каже: "Регулишемо прво то, онда дуговања према радницима. Имамо програм са Иранцима, и кад њима извеземо оно што је већ произведено – од тога ћемо измирити заостале плате у највећем износу, од преко 70 одсто".

Понавља да није ништа договорено, да се на договор тек иде, а да је решено само да преговори почну и то на основу онога што омогућава закон.

Танјугу је речи директора потврдио и Милан Вујичић, председник Штрајкачког одбора у "Гоши", који је навео да је директор раније данас разговарао с радницима и пренео да се ради на решавању ситуације.

"Из медија смо сазнали да је у петак постигнут неки договор о репрограму и нашим заосталим платама, али нама то директор није тако пренео", рекао је Вујичић.

"Рекао нам је да би требало у влади у среду или четвртак да нас приме, да нам кажу шта и како, што једва чекамо, јер је све већ превршило меру", рекао је Вујичић, који је са још троје радника данас почео штрајк глађу.

Радницима, иначе, фабрика дугује 17 плата, запослени штрајкују већ 110 дана, а у просеку Гоша сваком раднику дугује између 500.000 и 600.000 динара.

Корпорација "Гоша" некада је имала 12. 000 радника, широм бивше Југославије, производила је мостове, возове, пруге, конструкције, извозила у свет.

Данас има нешто више од хиљаду радника, који плате не примају редовно, а већина хала и машина пропада.

број коментара 17 пошаљи коментар
(понедељак, 17. јул 2017, 22:09)
Maja [нерегистровани]

.

Svaki problem se da resiti. A resenje su jedino pregovori.

(понедељак, 17. јул 2017, 21:50)
oki [нерегистровани]

mm

Ovi radnici se bore za golu egzistenciju

(понедељак, 17. јул 2017, 21:19)
Gavra [нерегистровани]

Gosa

Drzava treba da pomogne svojim gradjanima i nadje resenje. Direkcija mora da ispuni svoje obaveze prema zaposlenima.

(понедељак, 17. јул 2017, 21:16)
Branko [нерегистровани]

Pomoć

Jedino ko može pomoći GOŠI jeste država.

(понедељак, 17. јул 2017, 21:08)
anonymous [нерегистровани]

jole

Dogovorom i pregovorima će se rešiti pitanje Goše.

(понедељак, 17. јул 2017, 21:06)
Zoran [нерегистровани]

Dobar rad

Vlada misli na radnike i sigurno ce resiti njihov problem.

(понедељак, 17. јул 2017, 20:43)
Masa [нерегистровани]

Strajk

Drzava I Vlada nude pomoc,nadam se da ce zaista tresiti problem

(понедељак, 17. јул 2017, 20:40)
Danilo [нерегистровани]

Gosa

Problem "Gose" bice resen kroz reprogram. Radnicima ce biti sve isplaceno, do dinara.

(понедељак, 17. јул 2017, 19:47)
Marko [нерегистровани]

Marko

Konacno neke dobre vesti i konacno da je neko odustao od strajka.

(понедељак, 17. јул 2017, 18:45)
Andrija [нерегистровани]

Директор "Гоше": Настављамо са преговорима

Dogovor kucu gradi .