Вучић са представницима "Циска", "Џенерал електрика", "Кока-Коле"...

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Вашингтону са представницима америчких компанија, попут "Циска", "Џенерал електрика" и других. Тема разговора биле су могућности и услови за инвестирање у Србији.

Шефу српске државе приређен је радни доручак на Капитол хилу са Пословним саветом за међународно разумевање (Busines council for international undestanding), који окупља око 200 компанија заинтересованих за улагања у различите секторе привреде.

Председник Вучић информисао је представнике савета о економским реформама, које је Србија предузела у последње две године, и побољшању пословне климе за стране инвеститоре.

Вучић је истакао да Србија много улаже у побољшање путне инфраструктуре, да је политички стабилна и да за стране инвеститоре има програм подстицаја, што је чини једном од најбољих инвестиционих дестинација на подручју Западног Балкана, саопштено је из Председништва. 

Састанку у Вашингтону су присуствовали представници компанија "Кока-Кола", "Убер", "Рио Тинто", "Бехтел", "Џенерал електрик", "Ен-Си-Ар", "Моторола", "Фрипорт", "XCUBE international", "MClarty associates", као и других корпорација.

Компанија "Убер" изразила је интересовање за пословну климу у Србији, као и за могућности улагања у сектор туризма. Компанија "Џон Дир" заинтересована је за инфраструктурне пројекте у Србији.

Давид Вујић, председник ГО "Xcube", рекао је да је спајање српских и америчких предузећа важно због утицаја на српку економију, запошљавање и развој технологије и усавршавање.

"Најважније је да се Србија стави на мапу као центар високе технологије у Европи, али, нажалост, још није видиљива на начин на који заслужује", рекао је Вујић.

Представници компанија истакли су да су економски односи САД и Србије у успону, али да постоје знатно веће могућности за унапређење трговинске размене и долазак већег броја америчких инвеститора. Велики потенцијал лежи у сарадњи у областима ауто индустрије, ИТ сектора, фармацеутске индустрије, као и обновљивих извора енергије.

Укупна робна размена у 2016. години између САД и Србије износила је 574,5 милиона америчких долара, што је повећање за 6,5 одсто у односу на 2015. годину.

Пословни савет за међународно разумевање (BCIU) је независна организација основана у циљу унапређења међународне трговине. Савет пружа подршку компанијама чланицама у наступу на међународном тржишту и олакшава комуникацију на нивоу команије и влада других земаља.

Вучић је присуствовао потписивању Меморандума о разумевању између Владе Републике Србије и компаније "Циско". Меморандум су потписали амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Ђерђ Матковић и виши потпредседник за односе са владама и заједницама у компанији "Циско" Мајкл Тимени.

"Тај меморандум подвлачи намеру две стране да отпочну разговоре у циљу постизања договора о програму националне агенде за убрзавање дигитализације (ЦДА). Достизање овог програма може представљати стратешки потез и изградити дугорочно партнерство које би, кроз убрзање националне агенде за дигитализацију, помогло расту БДП-а, отварању нових радних места и обезбедило иновације и образовање у јавном и приватном сектору", наводи се у саопштењу Прес-службе Председника Републике.

Вучић о разговору са америчким компанијама

Вучић је изјавио, након састанка са Пословним саветом, да је био поносан на чињеницу што америчке компаније признају резултате српских реформи и што су задовољни стањем у буџету, фискалном ситуацијом у Србији, али и поправљањем нашег места на Дуинг бизнис листи Светске банке.

"Поносан сам на чињеницу што је одржан састанак Пословног савета са представницима много веома успешних и најјачих светских компанија, које су добро говориле о Србији. Неки послују већ у Србији, а неки намеравају да прошире бизнис у нашој земљи, као Ен-Си-Ар који данас запошљава непуних 3.000 људи, а имаће ускоро 5.000, направиће нови технолошки центар који ће бити једна од чудесних нових зграда у Београду", објаснио је Вучић и додао да због такве компаније наши млади људи неће одлазити у иностранство.

Реко је да су на састанку били представници компанија попут "Џенерал електрика", "Циска", "Рио Тинта".

"'Рио Тинто' треба да подигне својим инвестирањем читаву Западну Србију. Они имају једно од највећих налазишта литијума, што се мало зна. Имају право на истраживање око два милиона тона литијума, и можемо добар део светског тржишта да снабдевамо том рудом. Сада је литијум веома битан и због електричних возила, јер се, заједно са бакром, од њега праве акумулатори", указао је Вучић.

Додао је да су ту биле компаније "Фрипорт" и "Убер", као и многе друге које планирају да дођу у Србију и улажу у нашу земљу.

Рекао је да је привредницима пренео предности Србије у односу на друге земље и изразио очекивање да ће доћи до даљег убрзаног доласка америчких инвеститора.

"Рекао сам да Србија има стабилну економију. Ми и даље јесмо сиромашна земља, али је то изазов за све нас. Међутим, ми смо на сигурном узлазном путу, а пренео сам и да смо успели да зауставимо раст јавног дуга и да он пада на данашњи дан је на 66 одсто. Верујем да ћемо до краја 2018. стабилно да га спустимо испод 60 одсто, на ниво Мастрихта", нагласио је председник.

Он је подвукао да су све те чињенице и резултати гаранција да компаније могу да послују успешно.

Такође је указао и на чињеницу да доласком у Србију компаније имају на располагању огромно тржиште, једно од највећих у региону, јер споразумима о слободној трговини Србија отвара не само тржишта региона, већ и ЕУ, Русије, Турске и читаве Евроазијске уније.

Поред тога, подвукао је, Србија је у стању да обезбеди подстицаје који су већи од значајног дела земаља ЕУ.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво