Кнежевић о "Фијату": Неопходно да што пре крену преговори

Министар привреде Горан Кнежевић каже за РТС да су Влада и ресорно министарство у сталном контакту са штрајкачким одбором и послодавцима "Фијата", као и да покушавају да две стране доведу за сто и преговарају о својим захтевима.

Кнежевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, објаснио да Влада није преговарач у овом процесу, као и да је у колективном уговору "Фијата" наведено да су преговарачке стране послодавци и запослени.

"Влада је само посредник и труди се да их доведе за преговарачки сто", нагласио је Кнежевић.

Министар је навео да ће инсистирати да се испуне захтеви радника, али да је важно да "Фијат" остане у Србији.

"Нама је у интересу и једна и друга страна и не навијамо ни за кога већ да седну за сто и договоре се", истиче Кнежевић.

Указао је да је сагласан да је плата у "Фијату" мала, али да не може Влада да гарантује њено повећање.

"Слажем се да је плата мала и да треба да се повећа. Ми ћемо инсистирати да се те плате повећају, али не можемо то да гарантујемо", рекао је Кнежевић.

Подсетио је да су испуњена два захтева радника – боља организација посла и обезбеђивање превоза ван стандардног радног времена.

"Што се тиче повећења плата, ми можемо само да посредујемо", додао је Кнежевић.

Коментаришући правило "Фијата" да не преговора док се не прекине штрајк, министар каже да је то корпоративно право те компаније и да су они нагласили да ће сести за преговарачки сто чим се штрајк прекине.

Истакао је да су Влада и Министарство 24 сата на располагању радницима и поручио да је свима у интересу да што пре крену преговори, као и да би била велика штета и за раднике и за државу уколико се то не догоди.

"Поштовани радници, дајте да седнемо да усагласимо протокол и преговарамо", поручио је Кнежевић.

Нагласио је да у Министарство и Владу није стигла верзија протокола за преговоре са послодавцем за коју штрајкачки одбор "Фијата" каже да ју је упутио.

"Тај протокол није стигао до Владе и Министарства привреде. Проверио сам јутрос – немамо никакав предлог протокола од њих. Али то не значи да прекидамо разговоре и да не желимо да разговарамо. Спремни смо да разговарамо, да их спојимо са пословодством 'Фијата' и да реше своје проблеме", закључио је Кнежевић.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара