Позив радницима да разговарају с руководством "Фијата"

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић позвао је представнике радника крагујевачког "Фијата" да већ од понедељка седну за сто и разговарају са представницима те компаније о решавању проблема. Министарство привреде апеловало је на раднике да буду свесни последица које може да има све што се дешава у претходне две недеље.

"Бојим се да неизналажење решења и некретање у овом правцу може да има озбиљне последице не само за град Крагујевац него за целу Србију, за више од 6.000 или 7.000 људи који директно или индиректно зависе од компаније Фијат. Ово је јако лоша и неозбиљна порука свим потенцијалним инвеститорима", рекао је Стевановић новинарима.

Подсетио је да су у току разговори, договори или реализација 53 пројекта страних инвеститора вредних више од милијарду евра, те истакао да све ово што се дешава у "Фијату" треба заиста да дочека и свој крај.

Апеловао је на представнике радника и раднике у крагујевачком "Фијату" да буду свесни последица које дешавања у последње две недеље могу да имају пре свега за "Фијат", за град Крагујевац и за целу Србију.

Позвао је раднике да не дозволе да се српски инат у једној компанији и једном граду Крагујевцу обије о главу целој Србији.

Навео је да му није познато колики је укупан губитак због обуставе рада у "Фијату", али и истакао да оно што је чињеница јесте да команија "Фијат" почиње озбиљно да размишља о некој излазној стратегији из Србије, те да је то за нас нешто што има несагледиве последице.

Истакао је да је Влада Србије била више него отворена и спремна да се нађе представницима радника као подршка, да разговара са њима око онога око чега може да разговара и да се понаша као подршка у оквиру својих законских овлашћења.

"Све оно што су радници у вишесатним разговорима износили пред представнике владе, премијерку, министра Кнежевића, апослутно смо били спремни да у њиховим међусобним разговорима подржимо, с једне стране да се анализира процес производње, свака радна позиција и да се кроз те преговоре на начин на који су радници инсистирали дође до најбољег могућег решења како би им се процес производње олакшао и поједноставио", каже Стевановић.

Додао је да су представници владе били спремни да са радницима разговарају о проблему јавног превоза, нарочито у вечерњим сатима, те да то питање готово решено и да је и руководство града Крагујевца апсолутно било спремно да изађе у сваком смислу у сусрет да се ти проблеми превазиђу.

Стевановић каже и да је постојала спремност да се кроз преговоре о новом трогодишњем колективном уговору реши питање бонуса ефикасности и да се дефинише да се он у свакој текућој години у фебруару исплаћује за претходну годину, те да се подржи као легитимно питање нивоа плата које су радници отворили и поставили.

Оно што, наводи међутим Стевановић, представници владе нису смели као одговорни људи да гарантују јесте на колико повећање плата је компанија "Фијат" спремна у овом тренутку.

"Оно што је од нас додатно тражено и што је у суштини највећи камен спотицања јесте да влада преузме одговорност коју није апсолутно могла, нити је у складу са Уставом и законом, а чини ми се да то ни представници команије Фијат нису били спремни, а то је да гарантујемо то повећање средствима буџета Србије", каже Стевановић.

Истиче да то апсолутно није могуће и није прихватљиво и да такав један услов влада у овом тренутку не може да прихвати.

"Ми смо апсолутно спремни да се видимо кад год то представници радника од нас траже, апсолутно смо спремни да дамо подршку за разговоре по свим њиховим захтевима. Апослутно стојимо отворени за све што се од нас очкеује и што се од нас тражи", рекао је Стевановић.

Министарство апелује на раднике да буду свесни последица

Саопштењем се огласило и Министарство привреде које је такође апеловало на представнике радника и раднике у крагујевачком "Фијату" да буду свесни последица које може да има све ово што се у протекле две недеље дешава, пре свега, за "Фијат", град Крагујевац и целу Србију.

Из Министарства апелују да се започну разговори са представницима компаније око решавања проблема за које радници сматрају да су важни.

"Бојимо се да кретање у овом правцу може имати велике последице за целу Србију, укључујући и кооперанте и друге фирме које сарађују са Фијатом, као и да се овако шаље неозбиљна порука свим потенцијалним инвеститорима", наводи се у саопштењу и такође се истичу разговори о 53 пројекта.

Како наводе, влада Србије и Министарство привреде су били и остаће на располагању и Штрајкачком одбору и радницима 24 часа свакога дана у недељи што показује и податак да је било дана када су сви заједно до дубоко у ноћ разговарали са синдикатима и тражили решење за ову ситуацију.

"У разговорима са Штрајкачким одбором, Министарство привреде и председница Владе Србије су у више наврата инсистирали на разговору свих интересних страна у циљу решавања њихових захтева и изражена је апсолутна спремност да се подрже радници да се сва питања која сматрају важним отворе", пише у саопштењу.

Ту посебно се мисли на анализу производног процеса и свих радних станица како би се, ако је потребно, оптимизовао производни процес да би радницима било лакше, да се у сарадњи са градом Крагујевцем реши превоз радника у вечерњим часовима, што је потврдио и градоначелник Крагујевца. 

Такође, прецизира се да је било речи о увођењу "бонуса ефикасности" од 2017. године који ће се исплаћивати у фебруару сваке године за претходну годину и који ће ући у нове колективне уговоре о којима ће се одмах ући у преговоре и да се ће се, и поред тога што је у последњих осам месеци "Фијат" обезбедио два повећања плата – у новембру 2016. и марту 2017. године, разговарати о додатном повећању плата.

Штрајкачки одбор "Фијата" је сматрао да је све ово недовољно и једино на чему су инсистирали је да Влада гарантује основну плату од 45.000 динара, што није могуће у овом тренутку, у складу са Уставом и Законом.

"Министарство привреде и Влада Србије остају у потпуности посвећени да се са радницима Фијат-а нађе решење. Фјат није важан само за раднике који у овој фабрици у Србији раде и њихове породице, већ и за целу Србију", истиче се у саопштењу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи