Пољска као узор произвођачима јабука

Србија годишње произведе око 350.000 тона јабука. Последњих година бележи се и раст производње тог воћа, најзаступљенијег после шљиве и малине. Држава помаже подизање нових засада, куповину опреме, али још има простора за модернизацију, повећање сортимента и улагање у прераду тог воћа. Искуства Пољске могу бити пример и произвођачима и извозницима.

Кампања "Једите пољске јабуке" у медијима и на друштвеним мрежама, пад цене, прерада и бесплатна дистрибуција, спасили су произвођаче тог воћа од руских санкција на увоз.

Доказ је милион тона извезених јабука прошле године и зарада од 318 милиона евра.

Пољска годишње произведе око четири милиона тона јабука. До 2014. године, чак половину су извозили у Русију и Европску унију. Од увођења руског ембарга окренули су се новим тржиштима - Кини и Индији.

Државни секретар у пољском министарству пољопривреде Јацек Богуцки напомиње да пољски произвођачи не би успели да нису искористили средства из европских фондова за модернизацију производње и прераде јабуке.

Компаније "Фрут фамили" и "Фрут груп", највеће су и најмодерније у Пољској. Годишње, појединачно, произведу до 80 000 тона јабука.

"Свакодневно можемо да прерадимо 30 тона јабука, а капацитет хадњаче је 15 000 тона. Извозимо у ЕУ, Египат, Индију, Јордан. Другу класу прарђујемо у сок који такође извозимо", каже Моника Корбуски из пољске компанија „Фрут фемили".

Председник акционарског друштва „Фрут груп" Јан Кавенчински истиче да та компанија има 170 коопераната.

"Удружени лакше тргујемо и у земљи и у иностранству. Нисмо користили средства из европских фондова али наши кооперанти јесу. Добијали су до 50 одсто од Уније и 25 одсто од државе", указује Кавенчински.

У Србији је под јабуком 25.000 хектара. Ђорђе Чуповић је један од највећих произвођача у пожешком крају. Јабуке гаји на три хектара.

"До сада смо продавали за руско тржиште и није било проблема, увек може да се пласира. Само је проблем у цени. Можда би требала боља организација - задруге, хладњаче, неки извозници, неко окупљање, удруживање", истиче Чуповић.

И код нас велики, удружени произвођачи, могу да се похвале приносима и до 120 тона по хектару на модерним, густим засадима.

"За један хектар модерног засада јабуке треба од 30.000 до 35.000 евра, од почетка припреме земљишта док се не стави противградна мрежа, подразумева квалитетан садни материјал, сиситем за наводњавање. Већ од 3-4 године он је вратио своју инвестицију, свој уложен новац и послује са добитком", објашњава Горан Забркић из ПИК „Јужни Банат" из Беле Цркве.

У Србији се, између осталог, субвенциониште подизање нових засада, изградња хладњача, складишта, куповина садница. Издваја се и за прераду.

"Оно што је интересантно произвођачима је куповина нове опреме - повраћај 50 до 65 одсто до три милиона динара - за противградне мреже, пластеничке конструкције", каже Колинда Хрехоровић из Група за воће, поврће и јака алкохолна пића при Министартсву пољопривреде.

Лане смо извезли 220.000 тона и зарадили 125 милиона долара. Чак 95 одсто наших јабука једе се у Русији, остатак одлази у Мађарску, Италију, Белорусију.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 13. јул 2017, 22:51)
Budjoni [нерегистровани]

Ispod jabuke kruska

Poljska izvezla milon tona, zaradila 318 milona evra. Srbija izvezla 220 hilhada tona, zaradila 112 milona evra. Prosta racunica kaze; 4,5 puta smo manje izvezli a 2,8 puta manje zaradili ! Srpska jabuka ispod koje raste kruska ima cenu ! Ko je kome uzor ?