Од рада на црно до легалног запошљавања

За две године примене Закона о здруженом инспекцијском надзору највећи помак направљен је у откривању нерегистрованих предузећа. Откривено је око 4.000 фирми које су и пословале и запошљавале раднике на црно. Поред Пореске управе, право да без полицијске пратње уђе у посед таквих предузећа добила је и Инспекција рада. Према њиховим подацима, чак 60 одсто особа које су откривене да недозвољено организују посао, одмах је прешло у легално пословање.

Млади шабачки предузетник проценио је да би производња гајбица за потребе мачванских воћара и повртара била добар посао. Када је инспекција у мају открила његово нерегистровано предузеће са 11 радника, он је, као и већина у сличној ситуацији, тврдио да је посао започео пре месец дана.

"Нисмо знали какав ће бити сам почетак, хтели смо да прође, да видимо да ли ће се производ показати на тржишту, да ли ће бити продаје", прича Иван Радовић, власник фирме "Радовић 2017" из Шапца.

Сада је власник регистрованог предузећа са 12 запослених.

"Значи ми много, значи ми сигурност – сигурна плата, сигурност моје породице, социјално, баш ми много значи", каже радница Миланка Лукић.

Инспекција рада покреће и прекршајни поступак за нелегалну делатност. Казне су од 50.000 динара, а ако је обављани посао предвиђен само за правна лица, суд може да одреди да она буде и до два милиона динара. Пореска управа, која је до сада открила 1.400 таквих предзузећа, има веће ингеренције, одређује и порез на основицу какву би то предузеће имало да је регистровано.

"Привремено одузима робу и опрему која се нађе у том привредном субјекту. Уколико то лице у року од 15 дана измири тако утврђену обавезу и у додатном року од 30 дана се региструје код надлежног органа, Пореска управа враћа робу и опрему", указује Драган Агатуновић из Пореске управе.

На основу пореских решења за нелегално обављану делатност, до сада је наплаћено 80.000.000 динара.

"Циљ Пореске управе није кажњавање тих лица већ њихово превођење у легални статус пословања, чиме се олакшава осталим привредним субјектима и доприноси повећању свих јавних прихода", додаје Агатуновић.

Нелојална конкуренција, на коју се они који легално послују највише жале, најизраженија је у трговини, угоститељству и занатским услугама, али су инспектори открили и вртиће, играонице, кладионице и домове за старе који послују на црно.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво