Чадеж: Афрички привредници стижу у Србију

Више од стотину привредника Јужноафричке Републике и других земаља Подсахарске Африке на јесен ће допутовати у Београд, како би на великом српско-афричком пословном форуму са компанијама из Србије и региона Западног Балкана успоставили контакте и разговарали о конкретним пословним аранжманима.

Како наводе из Привредне коморе Србије, одржавање форума подржали су Влада и председник Јужноафричке Републике Јакоб Зума, који је у својој резиденцији примио председника ПКС-а Марка Чадежа током његове радне посете Јоханесбургу.

У разговору са председником Зумом оцењено је да су могућности за јачање економских веза Србије и Јужноафричке Републике, али и целе Подсахарске Африке велике и у обостраном интересу наших привредника.

"Осим трговинске, сарадња је могућа и кроз заједничке пројекте и трансфер знања, технологија и инвестиција. Потенцијал за међусобне инвестиције највећи је у пољопривреди, грађевинарству, инфраструктури, машинској индустрији и екологији", изјавио је Чадеж након састанка са јужноафричким председником.

Форумом и билатералним разговорима, који ПКС организује у партнерству са Афричким бизнис лидерским форумом (АБЛФ), према речима Чадежа, произвођачима из Србије и целог региона отварају се још једна врата за већи извоз на велико и претежно увозно зависно тржиште Подсахарске Африке која обухвата 49 земаља са милијарду становника.

Истовремено, тврди Чадеж, афричким привредницима отвара се могућност да преко Србије, као дистрибутивног центра, пласирају своје производе на тржишта ЕУ, Русије и других земаља Заједнице независних држава.

У склопу припреме предстојећег инвестиционог форума и сагледавања могућности за унапређење привредне сарадње, председник Привредне коморе Србије имао је у Јоханесбургу низ билатералних састанака са представницима државних институција, пословних асоцијација и компанија Јужноафричке Републике.

Боравак у Јоханесбургу, кажу у Комори, Чадеж је искористио и за састанак са нашим пословним људима који раде у Јужноафричкој Републици ради размене информација о пословању на тржишту југа Африке, а посету завршава сутра разговором са члановима заједничке привредне коморе Србије и Јужноафричке Републике, пословне асоцијације основане у априлу ове године на иницијативу привредника из Србије који послују на југу Африке.

У 2016. години Србија је на та тржишта извезла робу вредну 71,3 милиона долара, а увезла углавном сировине за 96,3 милиона долара.

На листи српских извозних производа су прерађени дуван, машине и апарати, друмска моторна возила, гуме за аутомобиле, док смо из Подсахарске Африке највише увозили какао, неразврстану робу, природни каучук и гуме, кафу и замену кафе, камен, песак, гранит и друго.

У 2016. Србија је највише извозила у Мауританију, Кенију, Нигерију, Екваторијалну Гвинеју, Анголу, Гану, Јужноафричку Републику и Габон, а увозила из Нигерије, Јужноафричке Републике, Гане, Обале Слоноваче, Еритреје, Уганде, Мозамбика, Кеније и Зимбабвеа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво