ЕП: Србија цењен економски партнер

На панелу који су у Европском парламенту организовали Европа малих и средњих предузећа и Привредна комора Србије поручено је да Србија као највећа земља и економија у региону представља и најзначајнију снагу за економски развој Западног Балкана.

Европски парламентарци и представници привредних комора земаља чланица ЕУ оценили су на састанку у Бриселу да је Србија у последњих неколико година остварила значајан напредак када су економски резултати у питању.

"Србија је највећа земља и највећа економија на Западном Балкану. Значајан напредак остварен је у погледу макроекономске стабилности земље за време владе Александра Вучића. Економски раст у земљи је на нивоу од 3 одсто. Истовремено, Србија има јасан стратешки циљ, а то је чалнство у ЕУ", поручио је европски парламентарац Андор Дели.

Политичка стабилност, регионална сарадња, као и увођење дуалног образовања предиспозиције су за даљи привредни развој Србије и региона, али и напредак ка чланству у ЕУ, речено је на скупу.

Амбасадорка Мисије Србије у ЕУ Ана Хрустановић наводи да је прошла година била економски најуспешнија за Србију од почетка економске кризе у Европи.

Указала је на чињеницу да је такав привредни раст резултат економских реформи претходних влада и изнела очекивање да ће нова влада на челу са Аном Брнабић наставити истим путем.

"Политичка стабилност је кључна за привредни раст. Ми смо поносни резултатима који говоре да Србија бележи привреднои раст од 3 процента ове године уз предвиђање да ће следеће године раст достићи 4 процента", наводи Хруставновићева уз напомену да је Србија постала добра дестинација за европске и међународне инвестиције.

"Србија цењен економски партнер"

Шеф канцеларије привредне коморе Аустрије у ЕУ Маркус Сток напомиње да се Србија нашла међу првих 50 земља у свету по условима пословања.

Изнео је позитивне примере аустријских привредника који послују у Србији нагласивши да у Србији има око 450 аустријских привредних представништава, а да 9 од 10 аустријских привредника кажу да су направили добар избор инвестирајући у Србију.

"Србија је врло цењен пословни партнер. Много тога је урађено на економском плану, а много тога још има да се уради на реформском путу. Ми смо оптимистични да ако Србија настави овим путем њен улазак у ЕУ ће донети успех не само за државу већ и за целу ЕУ", поручио је Сток.

Европски парламент усвојио је средином јуна Резолуцију о Србији у којој се поздрављају напори Србије у економски реформама, траже већа улагања у мала и средња предузећа и поздрављају напори пословног сектора, тј. Привредне коморе Србије у промоцији регионалне сарадње.

"Економија мора да игра снажну улогу у европским интеграцијама. Подршка ЕУ српској привреди јесте велика, али је и даље значајно иза онога што добијају земље чланице. Наш задатак је да изнова проналазимо начине како да наши привредници и грађани имају корист од процеса приступања ЕУ и пре него што постанемо чланица", поручио је директор Канцеларије привредне коморе Србије у Бриселу Здравка Илића.

Илић је најавио да ће се у циљу боље регионалне сарадње и свеобухватног региона на путу економског развоја и евроинтеграција, на самиту лидера ЕУ и Западног Балкана који се одржава следећег месеца у Трсту отворити стална канцеларија Коморског инвестиционог формума који обухвата привредне коморе западнобалканске шесторке, Хрватске и Словеније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво