Мисија ММФ-а у Београду – седма контрола

Пленарним састанком, у Народној банци Србије, почели су званични разговори представника Републике Србије с мисијом Међународног монетарног фонда.

Делегацију Србије је на пленарном састанку предводила гувернер НБС Јоргованка Табаковић, која представља нашу земљу у ММФ-у, а у разговорима су учествовали и министар финансија Душан Вујовић и министар привреде Горан Кнежевић са сарадницима, саопштено је из централне банке.

Мисија ММФ-а, коју предводи Џејмс Руф, борави у Београду од 22. јуна до 5. јула поводом седмог разматрања резултата у спровођењу актуелног стендбај аранжмана Србије. 

Уочи састанка, Руф је рекао да се ради ревизији програма договореног пре две и по године године. 

"Србија (економија) расте, а мора да расте брже. Радимо на томе како тај раст да убрзамо и како да тај раст буде користан за грађане", рекао је Руф. 

Према његовим речима повећање плата и пензија сада није тема, већ ће то бити приликом следеће посете крајем године када се буде разговарало о буџету.

Руф је рекао да ће детаљи разговора са српским властима бити саопштени на конференцији за новинаре на крају посете.  

У оквиру седмог разматрања актуелног стендбај аранжмана, биће сагледана реализација обавеза договорених економским програмом, остварени резултати фискалне политике, као и мере економске политике које ће бити спроведене у наредном периоду.

Посебна пажња у разговорима биће посвећена спровођењу свеобухватних структурних реформи које треба да допринесу даљем отварању нових радних места и постизању одрживих и високих стопа привредног раста.

Истовремено, у оквиру Консултација по члану IV Статута ММФ-а, које ова институција обавља са земљама чланицама ради спровођења своје надзорне функције, представници мисије анализираће целокупна привредна кретања у Србији, економске политике и мере које се предузимају ради одржавања стабилних односа у привреди, уравнотежења платног биланса и даље либерализације у спољнотрговинској размени.

ММФ је последње консултације по члану ИВ Статута са Србијом одржао у фебруару 2015. године, подсећа се у саопштењу НБС.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво