Американ ерлајнс против понуде Катар ервејза за преузимање

Генерални директор америчке авио-компаније "Американ ерлајнс" каже да његова компанија није "нарочито узбуђена" због понуде "Катар ервејза" за преузимањем удела од 10 посто у тој америчкој компанији.

Даг Паркер, директор америчке авио-компаније, рекао је за телевизијску мрежу Си-Ен-Би-Си да понуда "Катар ервејза" нема смисла и да је за њега збуњујућа.

"Зашто би једна авио-компанија против које се агресивно боримо уопште желела да преузме удео", изјавио је Паркер.

Од 2015. године, америчке авио-компаније "Американ", "Делта" и "Јунајтед" воде битку са три конкурента са Блиског истока - "Емирејтсом", "Етихадом" и "Катар ервејзом" - због незаконите конкуренције.

Америчке авио-компаније су против ширења пословања арапских ривала на тржиште САД, а такође их оптужују за држање цена на вештачки ниском нивоу захваљујући субвенцијама њихових влада.

Циљ понуде "Катар ервејза" је, према речима Паркера, да се промени став према тој авио-компанији.

"Ако је то њихова мотивација, онда је погрешна", изјавио је Паркер за Си-Ен-Би-Си.

Паркер је, такође, рекао да је понуда збуњујућа, имајући у виду "наш екстремно јавни став о незаконитим субвенцијама које 'Катар ервејз', 'Емирејтс' и 'Етихад' добијају годинама од њихових влада".

"Катар ервејз" тек треба да достави званичну понуду, а свако преузимање удела од преко 4,75 одсто захтева одобрење управног одбора "Американ ерлајнса".

Само неколико недеља након што је председник САД Доналд Трамп оптужио Катар да финансира тероризам, катарски државни авио-превозник је јуче доставио неочекивану понуду за стицање већег удела у компанији "Американ ерлајнс група", извесила је агенција Блумберг.

"Катар ервејз" настоји да стекне око 10 одсто власништва у "Американ ерлајнсу", што је удео који би катарску компанију изједначио са "Беркшир Хатавејом" Ворена Бафета међу акционарима у највећој авио-компанији на свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво