Ђи најавио нове кинеске инвестиције у Србији

Потпредседник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ђи Бингсјуен поручио је, на састанку са председником Републике Александром Вучићем, да ће руководство Народне Републике Кине подстицати тамошње компаније да и даље улажу у Србију, не само у традиционалну индустрију и инфраструктуру, већ и у напредне високе технологије.

У саопштењу Генералног секретаријата председника Републике наводи се да је Ђи истакао да Кина на тај начин жели да помогне економски напредак Србије.

Вучић је свом саговорнику рекао да је за Србију неизмерна част што је председник Си Ђинпинг одредио да Народну Републику Кину на свечаном пријему поводом инаугурације што је, како је рекао, на вишем нивоу него што је уобичајено у таквим приликама.

"То је потврда челичног пријатељства Србије и Кине", рекао је српски председник.

Вучић је изразио задовољство што су политички односи двеју земаља, како је рекао, на највишој тачки развоја у историји, о чему сведочи интензиван политички дијалог и размена посета на највишем нивоу.

"За Србију је од највећег значаја што је позвана да постане део кинеске међународне иницијативе 'Појас и пут', као и то што учествује у механизму сарадње Кина – ЦИЕЗ", истакао је председник Србије.

Нагласио је да је Србија поносна на пројекте које реализује захваљујући кинеским улагањима, попут модернизације пруге Београд–Будимпешта и оживљавања производње у "Железари Смедерево".

Вучић је високом кинеском званичнику захвалио на континуираној и принципијелној подршци кад је реч о Косову и Метохији и поновио подршку Србије политици "једне Кине".

Двојица саговорника су нагласила значај парламентарне сарадње за развој односа Србије и Кине и изразила очекивања да ће увођење редовне авионске линије између Београда и Пекинга допринети још већем зближавању двеју земаља и народа.

Уз укидање виза кинеским држављанима, то ће највише допринети развоју сарадње у туризму, наводи се у саопштењу.

Потпредседник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ђи пожелео је много успеха председнику Вучићу на новој дужности и истакао да са Србијом имају највише размена посета на високом нивоу од свих земаља у Европи.

Председник Србије изразио је наду да ће током мандата имати част да бар још једном угости председника Сија.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се