Катар ервејз жели удео у Американ ерлајнсу, на помолу бој за "Отворено небо"

Само неколико недеља након што је председник САД Доналд Трамп оптужио Катар да финансира тероризам, катарски државни авио-превозник поднео је неочекивану понуду за стицање већег удела у компанији "Американ ерлајнс група", извештава агенција "Блумберг".

Овај потез, који је данас обелоданио "Американ", представља забрињавајући обрт у борби између америчких авио-превозника и њихових ривала из Персијског залива, за које директори америчких ваздухопловних компанија тврде да имају непоштену предност због великих државних субвенција, наводи њујоршка агенција.

Блумберг додаје да потез "Катар ервејза" такође долази у контексту обновљених напора Трампове администрације да посредује у кризи која тиња између Катара и најближих савезника САД у том региону, пре свега Саудијске Арабије.

"Катар ервејз" настоји да стекне око 10 одсто власништва у "Американ ерлајнсу", што је удео који би катарску компанију изједначио са "Беркшир Хатавејом" Ворена Бафета међу акционарима у највећој авио-компанији на свету.

За то би било потребно одобрење управног дбора "Американ ерлајнса" – што је корак који нема никакве шансе да прође, због јавних залагања "Американа" за уједначавање услова за тржишну утакмицу у светском ваздухопловству у складу са тзв. споразумом "Отворео небо", који је сачињен с циљем помовисања фер конкуренције.

Америчка авио-компанија са седиштем у Форт Ворту, у Тексасу, саопштила је да верује да ће влада САД наставити да се бори против "огромних субвенција превозника који прете америчкој ваздухопловној индустрији и који угрожавају радна места 'Американ ерлајнса'".

"'Катар ервејз' види снажну инвестициону прилику у 'Американ ерлајнсу'", навела је компанија са седиштем у Дохи у изјави прослеђеној имејлом, додајући да "верује у темељна начела 'Американ ерлајнса' и намерава да изгради пасиван положај у компанији без учешћа у структури менаџмента, пословању или управљању".

Акције "Американ ерлајнса" су ојачале 2,3 одсто на 49,55 долара данас у 10.41 у Њујорку, а у једном тренутку су скочиле чак за 4,4 процента, што је највећи раст у оквиру дневног трговања у шест недеља, наводи Блумберг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво