Грађани редовније плаћају рачуне за струју и гас

Предузећа, а посебно грађани, све редовније плаћају струју, гас и грејање. Процењује се да свако пето домаћинство има неки заостали рачун, али је кашњење у просеку мање и креће се од једног до највише два и по месеца. И рачунице ЕПС-а, "Србијагаса" и "Топлана" показују не само бољу наплату већ и смањење старих дугова.

Није лако сваког месеца са рачунима – струја, грејање, вода и друго, ту су и интернет и телефони, али што се потроши мора се и платити. Ако се имају у виду камате, искључења и извршитељи, за кућни буџет најбоље је када заосталих рачуна нема.

И док неки грађани за анкету РТС-а кажу да измирују обавезе на време, други кажу да морају да праве калкулације.

Наплата, рецимо, грејања и комуналија у Београду, преко Инфостана, достиже и 93 одсто. Дуг за струју је око 25 милијарди динара, од чега грађани дугују 19 милијарди динара. У ЕПС-у кажу да дугови не расту, а од почетка године наплата је све већа.

"Ми нисмо имали ранијих година тако успешну наплату у овом периоду. Тренутно је она на нивоу 98,15 процентних поена. Значи ми смо на готово три процентна поена изнад плана", каже Горан Кнежевић, извршни директор за снабдевање електричном енергијом ЕПС-а.

И велики дужници, почели су да плаћају гас па је "Србијагасу" наплата скочила на 96 одсто.

"Што значи да би нама требало сада да подигнемо за око два процента степен наплате да
бисмо испунили европске критеријуме било које методологије која је позната у свету трговине гасом", каже директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Некада међу највећим дужницима, од 65 топлана, данас тек неколико обавезе не измирује редовно. А ред уводе и у своја потраживања.

"У овом тренутку топлане потражују 21 милијарду динара по свим основама, ради се само о главници без камате. Али, истовремено, морам рећи да је тај део потраживања знатно мањи него што је био ранијих година", каже директор Удружења топлана Србије Милован Лечић.

Да и нека предузећа у реструктурирању почну да плаћају гас и струју, допринело је и јавно објављивање листа 20 највећих дужника, које по препоруци ММФ-а и Светске банке, ЕПС и "Србијагас" редовно ажурирају на својим сајтовима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи