Чадеж председник ПКС-а и у наредном мандату

Досадашњи председник Провредне коморе Србије, Марко Чадеж, водиће ПКС и у наредном мандату, одлучила је данас новоизабрана Скупштина коморе коју чини 150 привредника из целе Србије.

Реч је o представницима 16 регионалних парламената и парламента коморе главног града, први пут бираних у отвореном демократском поступку у коме је сваки привредник добио право да се кандидује, да бира и буде биран.

Конституисањем Скупштине и избором Управног, Надзорног одбора, председника и потпредседника ПКС-а завршен је изборни поступак у јединственом коморском систему спроведен у протекла готово четири месеца, који обезбеђује да се глас привредника чује на свим нивоима одлучивања.

Конститутивној седници Скупштине ПКС-а присуствовала је мандатарка за састав нове Владе Ана Брнабић која је најавила да ће приоритет будуће владе остати привреда и економски развој Србије.

После избора за председника ПКС-а, Марко Чадеж је, у изјави Танјугу, посебно нагласио значај новог начина на који су бирани коморски органи и новог изборног модела у коморском систему Србије.

"Први пут избори у коморском систему – за регионалне парламенте спроведени су по директном принципу, у којем је сваки привредник имао право да се кандидује и буде биран. Регионалне парламенте привредника чине представници чак 678 најзначајнијих компанија у Србији, а Скупштину ПКС-а привредници које је делегирало 17 парламената привреде из целе Србије", рекао је Чадеж.

"Данас је на велика врата привреда враћена у ПКС, а њено учешће је пресудно за то како ће ова организација изгледати у будућности и шта ће радити. Ми треба да заступамо њене интересе", објаснио је Чадеж.

Према његовим речима, доста тога је урађено, али је још много посла пред Комором.

Стратешки циљеви ПКС-а

ПКС ће наставити да ради на стратешким циљевима као што су заштита интереса привреде, едукација, интернационализација, и пре свега изградња што ефикаснијег сервиса за компаније – чланице.

По оцени привредника нови изборни модел и састав новоизабрних органа ПКС обезбеђују да привреда остварује већи утицај на доношење одлука битних за пословање, одлучује о свим важним питањима за функционисање коморског система и гаранција су да ће бити настављен процес модернизације коморе као националне репрезентативне пословне асоцијације свих привредника и предузетника.

Власник "МК Групе" Миодраг Костић оценио је да ће избором новог, односно старог председника ПКС-а, Марка Чадежа Комора задржати континуитет у настојању да се привреда више пита и утиче на доношење прописа.

"ПКС данас има значај који јој припада. Није било нормално да се закони доносе, а да се привреда не пита и не даје последњу реч", истакао је он у изјави Танјугу, додајући да је Чадеж у претходном мандату унео нови дах у рад ПКС-а.

Костић је додао да је добро и што је мандатар за састављање нове владе из Министарства за државну управу и локалну самоуправу, јер је један од кључних проблема за даљи развој привреде Србије неадекватна администрација и неадекватне процедуре које успоравају битне процесе.

"Такав човек на челу владе заједно са ПКС-ом направиће много бољи амбијент за пословање у Србији, и допринети да економија буде успешна. Јер, без успешне економије нема даљег развоја Србије", подвукао је он.

"Чадеж унео бројне промене у ПКС" 

Председник Извршног одбора "Банка Интеза" Драгиња Ђурић истакла је да је Чадеж увео бројне промене у ПКС, како у приступу према привреди, тако и према Влади и одсталим надлежним органима.

"Он је човек који даје све од себе да се ПКС мења, постане оно што су коморе на западу, посредник између реалног сектора и институција", нагласила је она указујући на значај ПКС-а у заступању интереса српске привреде.

Ђурићева је истакла да је то од посебног значаја у периоду приступања Србије ЕУ, односно отварања поглавља.

Генерални директор компаније "Моји брендови" Андреј Јовановић рекао је да су људи кључни ресурс, а да је Марко Чадеж доказ за то.

Изненадио је, каже, многе што је ПКС-у вратио статус који треба да има као институција која представља привреднике и помаже привреди.

"Да ми је неко рекао да ова институција може да се промени у тако брзом року и на тај начин, на то се никада не бих кладио", рекао је Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво