Влада ће наставити да улаже у нишки аеродром

Влада Србије наставиће да улаже у аеродром "Константин Велики" у Нишу, за који је намењено 6,5 милиона евра, рекла је потпредседница Владе Зорана Михајловић обилазећи нове терминале и реновирану аеродромску зграду. Истакла је да Влада подржава развој Ниша и југа Србије.

Обилазећи нове терминале и реновирану аеродромску зграду, Михајловићева је рекла да је четири милиона евра опредељено за изградњу торња.

Поред тога, 2,5 милиона евра биће уложено у опрему за слетање и полетање по лошем времену, што ће помоћи да нишки аеродром буде у поптуности алтернативни београдском.

Нишки аеродром бележи повећање броја путника, од некадашњих 1.200 годишње тај број порастао је на тренутних 140.000 путника, а циљ је 550.000 до 2020. године, рекла је Михајловићева.

"План је да у наредних неколико година до 2020. године причамо о 550 хиљада путника, видећемо, можда буде било и више, али суштина овог аеродрома се огледа, наравно, кроз број путника, али суштина је да јесте заиста регионални аеродром, да је Ниш са местом на коме се налази веома важан за целу Србију, за цео западни Балкан", каже Михајловићева. 

Боравећи у Нишу Михајловићева је Сигурној кући поклонила половно путничко возило. 

Све пројекте у току и будуће које град Ниш припрема Влада подржава рекла је Михајловићева истичићу да је најважније што Ниш после дужег времена има стабилан буџет.

Министарка Зорана Михајловић је након састанка са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем рекла да су две ствари посебно битне - да град Ниш има стабилно финансирање и да су планиране инвестиције у наредној години око две милијарде динара.

"Две ствари су посебно важне, прва је да Град Ниш има стабилно финансирање јер нема развоја, нових прјеката ако то финансирање није стабилно'', рекла је Михајловићева.

Према њеним речима, друга ствар која је вома значајна је да су у односу на све припремљене грађевинске дозволе, њих 38, планиране инвестиције Града Нишšа у наредној години око две милијарде динара, по припремљеној документацији, од чега је део везан за сам аеродром.

Она је додала да је поносна на сарадњу са Градом Нишом и свим људима из локалне самоуправе.

''Град Ниш, начин на који се управља градом, инвестиције које су у току, начин како се праве приоритети мислим да јесте пример за многе градове у Србији и то је наш циљ да сви градови буду самоодрживи и могу да имају стабилно финансирање, да после могу да се развијају'', рекла је Михајловићева.

Булатовић је казао да је упознао министарку са најзначајнијим активностима које град тренутно спроводи или припрема, укључујући планове за отварање нових фабрика, унапређење комуналне инфраструктуре, изградњу путне инфраструктуре, доношšење планске документације.

"Ситуација са јавним финансијама у граду је стабилна, моžжемо да финансирамо све обавезе. Хвала Влади Србије на подршšци коју пруžжа Граду Ниšшу и целом југу Србије"”, рекао је Булатовић.

број коментара 4 пошаљи коментар
(петак, 23. јун 2017, 12:23)
Baka [нерегистровани]

Infra struktura.....

.....je bitna!Niski aerodrom liči na nisku autobusku stanicu.Sve je klimavo prljavo i staro ( samo reklame zubara i privatnih klinika je novo).Prvi utisak ostaje a to znaci loš utisak.

(четвртак, 22. јун 2017, 13:33)
глас разума [нерегистровани]

Важна ствар

Сматрам да поред београдског "Николе Тесле" Србија треба да има још један међународни Аеродром, и то треба бити Аеродром "Константин Велики" у Нишу, те да се требају уложити средства у неопходну изградњу и модернизацију . А целу причу треба заокружити са још 2-3 мања Аеродрома, која требају бити на нивоу данашњег Аеродрома у Нишу, а од којих би један требао да буде Аеродром "Морава" у Лаћевцима надомак Краљева, који би задовољавао и сервисирао потребе грађана Крагујевца, Краљева, Чачка, Горњег Милановца, Врњачке Бање и Трстеника са ближом околином.

(четвртак, 22. јун 2017, 13:24)
Rodney Marinkovic [нерегистровани]

Razvoj aerodroma u Srbiji

Veoma raduje unapredjenje strukture na Niskom aerodromu. Sa nisko budjetnim avio kompanijama razvoj putnickog avio saobracaja u Srbiji veoma nedostaje. Sta je sa Arodromima Srbije? Staje sa dogradnjom Kraljevacke Morave? A Uuzicke Ponikve?.
Sta se dogadja sa konceptom razvoja sekundarnih aerodroma Srbije?. U Evropi ne postoji nijedna drzava velicine Srbije sa dva aktivna putnicka aerodroma. Slovenija ima 3 aerodroma. Zatim BJRM ima 2, BiH 3, Crna Gora 2, Hrvatska 9. Madjarska 4, Bugarska 4,
Austrija 5, Svajcarska 4... Nisko budzetne avio kompanije omogucuju i siromasnim ljudima vrlo dostupan avio prevoz. Tako je u dobrom delu sveta. Zasto Srbija zaostaje u prihvatnju nisko budzutnog prevoza? Sama nema aviona za takav saobracaj. Dozvoli drugim koji se bave prevoza u nivou nisko budjetnim prevozom usporava sirenje. Jer ne dogradjuje Moravi i Ponikve. Sa legaci prevoznicima ne leti siromasni narod. Jer je preskup. Pored svega, verujem da ce Aerodromi Srbije oziveti dolazeca Vlada Srbije. A vi?
Rodney Marinkovic
Kings Park NSW
Australia

(четвртак, 22. јун 2017, 12:21)
anonymous [нерегистровани]

Bravo!

Bio bi i red jer niski aerodrom unutra trenutno vise podseca na autobusku stanicu nego na aerodromski terminal