Колико је прекобројних у државној управи и локалним самоуправама

Да би се број запослених у државним органима и службама и локалној самоуправи уклопио у нову Одлуку о максималном броју од 451.433 радника, потребно је да до краја године оде 2.500 прекобројних са локала, али и приближан број из државне управе. У ресорном министарству наглашавају да је у том плану и ново запошљавање у здравству, инспекцијским службама и општинама које имају мањак запослених.

Биће отпуштања, али и новог запошљавања. Већина прекобројних ће у пензију, а до ефикасније управе води прерасподела послова међу онима који остају. Због онога што је урађено у прошлој, у овој години одлази мање прекобројних.

"До краја године треба да се смањи, остало је још неких 4.500 до 5.000 од тог броја, зато што је остатак до 11.500 већ реализован током претходне године", наводи Милош Поповић, државни секретар Министарства државне управе.

Од онога што се најављује највише стрепе просветари, зато питају шта значи податак да се у овој години планира смањење 2.700 радних норми.

"Чини ми се да смо ми једини схватили да рационализација јесте неопходна и то смо, како синдикати тако и ресорно министарство, покушали да сведемо још од 2009. године, тако да не знам откуд ова бројка вишка 2.700 људи", каже Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника. 

"Не, то не значи 2.700 људи мање, ми смо зато врло прецизно рекли да је то 2.700 норми мање. Свакако ће доћи до рационализације. Знаћемо кад будемо одмакли са процесом реорганизације и крајем године, на јесен, знаћемо који је то тачан број људи", истиче Поповић.

Међу онима који ће запошљавати, са 2.500 сестара и лекара, рекоредер је здравство, из кога у исто време одлази 700 немедицинских кадрова. Следи Пореска управа са дозволом да запосли 600 службеника, углавном инспектора. У циљу сузбијања сиве економије, зелено светло имају и остале инспекције.

"Инспекција рада у овом тренутку има 239 инспектора, што је 26 мање него по садашњој систематизацији. Оно што јесте проблем је што у наредном периоду 38 инспектора одлази у пензију, тако да је неопходно да у што скоријем року примимо неких 60 инспектора, како бисмо одржали садашњи ниво рада", наглашава Бојан Јоцић, директор Инспектората за рад.

Чак 90 локалних самоуправа и даље има вишка запослених, предњаче велики градови – у Београду их је 350, Нишу 300, Новом Саду 200, Крагујевцу 85. За то време Параћин чека дозволу да запосли 51 службеника, на шта и по старој и по новој одлуци има право.

"Најпречи су инжењери за Одељење за урбанизам, за Дирекцију за изградњу и правници и економисти за наше Одељење за финасије и јавне набавке", указао је Саша Пауновић, председник општине Параћин.

Међутим, забрана запошљавања остаје на снази до краја године, па ће о сваком новозапосленом у 45 општина које на то имају право и даље одлучивати државна комисија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи