"Напред развој" промешао власничке карте "Енергопројекта"

Компанија "Напред развој" објавила је намеру да преузме Холдинг "Енергопројект" и два зависна предузећа: "Ентел" и "Гарант". То је само последњи у низу догађаја око промене власничке структуре у једном од најпознатијих српских грађевинских предузећа.

Било је ту много оптужби – од оних за тајно удруживање, преко оних за лоше намере и медијску кампању до оних за кршење закона. Реаговала је Комисија за хартије од вредности и утврдила да је било удруживања и да није на време дата понуда за преузимање преосталих акција, како то предвиђа закон. Зато је компанији "Напред" блокирано право гласа у "Енергопројекту".

Добрано је "Напред развој" промешао власничке карте "Енергопројекта". Од пре 12 година, када су купили три одсто акција те компаније, данас су стигли на 25 одсто власништва. Када се на то додају акције још две фирме, "Јопаг" и "Монтинвест", заједно држе 35,38 одсто "Енергопројекта".

Повећали су удео, а тиме и јачали право гласа јер, кажу, нису били задовољни сарадњом с пословодством, а ни резултатима.  

"Не видим да има ту било шта непријатељско с обзиром на то да је 'Енергопројект' акционарско друштво чијим се акцијама слободно тргује на тржишту", каже Добросав Бојовић из компаније "Напред развој".

С друге стране, директори "Енергопројекта" нису задовољни репутацијом сада највећег појединачног акционара, нити начином на који је стигао до тог удела.

"Институције имају право и да провере одакле некоме толики новац за куповину акција", истиче директор "Енергопројекта" Владимир Миловановић.

Потез компаније "Напред" види као непријатељску активност јер су, каже, акције куповане из потаје – у договору с другим повезаним фирмама. Зато правду траже пред судом коме су поднели више кривичних пријава, али и од других државних институција.

"Десило се то да су три повезане фирме купиле акције 'Енергопројекта', при чему су сви негирали приликом давања изјава пред Комисијом за хартије од вредности ту повезаност, а на крају су испали повезани", објашњава Миловановић. 

Добросав Бојовић из компаније "Напред развој" каже да их је менаџмент медијском хајком натерао да нађу заједнички интерес и да крену да се удруже.

"Ми смо 15. јуна прешли праг од 25 одсто стечених акција као компанија 'Напред развој', у складу с тим објавили намеру давања понуде за прузимање и намеру да с нама делују и остала правна лица", напомиње Бојовић. 

Да се ипак нису удружили тек пре неки дан – утврдила је Комисија за хартије од вредности, којој је пријаву поднела управа "Енергопројекта". 

"Ми смо утврдили да је праг од 25 одсто група прешла 31. јануара ове године и у складу с тим смо донели решење којим одузимамо право гласа и обавезујемо да дају понуду. Имају рок од 30 дана да то учине. Наше решење је коначно у управном поступку, а они могу да га оспоравају пред судом", поручује председник Комисије за хартије од вредности Предраг Дедеић.

Зато што, када су стекли 25 одсто власништва, нису дали понуду за преузимање и осталих акција, група фирми окупљена око компаније "Напред" направила је привредни преступ, кажу у Комисији за хартије од вредности, па ће платити казну. А шта ће урадити највећи акционар у "Енергопројекту", држава Србија, да ли ће продати својих 34,58 одсто акција – у Влади се не изјашњавају. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво