Љајић: Тражићемо да ЕУ укине роминг и за Западни Балкан

Министри задужени за телекомуникације из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније постигли су договор да Европској комисији упуте писмо у коме траже да се одлука о укидању роминга у земљама Европске уније прошири и на те четири државе.

Како се наводи у саопштењу потпредседника Владе Србије и министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића, у току дана би требало да се усагласе садржај и текст писма које ће бити упућено потпредседнику Европске комисије за јединствено дигитално тржиште Андрусу Ансипу.

Писмо ће, поред Расима Љајића, потписати министар комуникација и промета Босне и Херцеговине Исмир Јуско, министарка економије Црне Горе Драгица Секулић и министар за информационо друштво и администрацију Македоније Дамјан Манчевски.

У изјави за Танјуг, министар Љајић каже да су се четири министра "буквално за пет минута" телефоном договорила о реализацији те иницијативе.

"Ми смо свесни да реализација неће бити ни једноставна, ни брза, ни лака, с обзиром на то да је и у оквиру саме Европске уније усаглашавање око укидања роминга трајало пуних 10 година. Ми смо сличну иницијативу покренули пре две године, али она тада није прихваћена. Не треба ни сада стварати превелика очекивања, али сматрамо да би, као земље у процесу придруживања, и наши грађани требало да имају бенефите које користе и грађани Европске уније. Уосталом, ова одлука важи и за земље које нису чланице Европске уније, као што су Норвешка, Исланд и Лихтенштајн", рекао је Љајић.

Он је подсетио да су управо Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија пре три године потписале споразум о међусобном снижавању цена роминга и да се захваљујући том споразуму већ три године заредом постепено снижавају цене услуга роминга у четири државе региона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи