Забринутост због ниске цене малина, решење у преради

Берба малина у ариљском крају је на прагу, али су због најављене ниске откупне цене подједнако забринути произвођачи, који најављују протесте, али и берачи – не само из Србије, већ и Македоније, БиХ. Наша земља је, уз Пољску, лидер у производњи овог воћа, али не и по потрошњи, па поједини произвођачи сматрају да ту треба тражити кључ решења проблема, који се актуелизује уочи сваке сезоне.

Пред почетак овогодишње бербе малина Јордан Мојсиловић, као и други произвођачи у ариљском крају, огласио је потребу за берачима. На оглас су се јавили заинтересовани радници из целе Србије, али и из БиХ и Македоније.

"Радне снаге има колико хоћете. Мене су звали преко 200, 300 радника. Међутим, на ову цену никакве математике нема да платимо раднике. Ако би је сами обрали, оно мало што имамо на нули смо, не можемо да платимо хемију, вештачко ђубриво и досадашњи наш рад", каже Мојсиловић, произвођач из Радаљева.

Информација да би аконтна цена могла бити 100 динара забринула је подједнако произвођаче и бераче, истиче председник Асоцијације "Малинари Србије".

"Овакве су само ситуације кад премине најближи у породици, не знате шта рећи, примате саучешће, као за ову цену што су понудили тајкуни, монополисти на територији целе Србије", рекао је Добривоје Радовић, председник асоцијације малинара.

Кампања бербе малина у том делу Србије званично би требало да почне од недеље.

У ариљском крају прве малине већ су сазреле, што се не би могло рећи и за цену, јер је она још увек непознаница. То нам је потврђено и у Земљорадничкој задрузи "Агро еко воће", где већ примају прве количине малина. Сваке године почетак сезоне је стресан, а кључ решења је у Србији.

"Ми смо једни од највећих светских произвођача малине, с тим што имамо – 90 посто нам је извоз сировине. Значи, једноставно ми смо сировински рудник, где сви ти што купују од нас, прерађују па нам враћају прерађевине по три-четири пута скупљим ценама", каже Божо Јоковић, директор задруге "Агро еко воће" из Ариља.

Због тога ће стотинак задругара из Ариља покушати да прерадом, али и пласманом свежих малина на српске пијаце поспеше потрошњу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво