Више цене у октобру

У октобру годишња инфлација 12,3 одсто, малопродајне цене више за 1,8 одсто него у септембру.

Према методологији Европске уније, годишња инфлација у октобру била 12,3 одсто, саопштио је Републички завод за статистику.

Малопродајне цене робе и услуга за личну потрошњу у октобру биле су за 1,8 одсто више него у септембру.

У октобру су највише поскупели роба и услуге у групи "стан, вода, електрична енергија, гаси и други огрев", укупно за 3,6 одсто због пораста цена угља и гаса.

Храна и безалкохолна пића поскупели су за 3,1 одсто у октобру, због повећања цена поврћа, свежег и прерађеног меса и јаја, а у групи "образовање" цене су повећане за 1,5 дсто због поскупљења школарина.

Највећи пад цена од два одсто забележен је у групи робе и услуга "здравство" због нижих цена лекова.

Цене осталих производа и услуга нису се битније мењале.

Према методологији ЕУ, инфлација се мери на основу просечне промене малопродајних цена роба и услуга за личну потрошњу, а укључује и цену изнајмљивања стана, финансијске услуге, услуге образовања и угоститељске услуге. 

Према стандардној методологији Завода, којом се мери раст цена на мало, цене су у октобру биле 1,2 одсто више него у септембру, а у првих 10 месеци ове године инфлација је достигла осам одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво