Недимовић: Имамо потенцијале за још већи извоз у Русију

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да постоји велики простор за даље унапређење размене с Русијом пољопривредних и прехрамбених производа упркос чињеници да је она од 2005. повећана 12 пута.

Бранислав Недимовић је на округлом столу у организацији Танјуга и ПКС "Русија-Србија: Перспективе економског развоја", рекао да је такав раст омогућен споразумом о слободној трогини Србије са Русијом.

"Чињеница је да су јабуке доминантна извозна роба од свих пољопривредних производа, а 85 одсто производње јабука из Србије иде у Русију", објаснио је Недимовић.

Навео је да је у првих пет месеци ове године 103.000 тона јабука извезено у Русију, што је раст у односу на претходну годину.

Постоје, додао је, и друге културе које извозимо у Русију и које можемо да извозимо, истакавши да Споразум о слободној трговини даје сасвим озбиљне резултате.

С тим у вези поменуо је семенску производњу и рекао да видимо добру прилику да направимо са Русијом заједничку државну компанију.

Истакао је и да ће се у том правцу разговарати у радним групама које ће Министарство саставити са другим ресорним министарствима како бисмо могли да отварамо центре за дораду.

Како је навео, трошкови изградње једног таквог центра за дораду су око 26 милиона евра, а потребно је око 40 центара, за шта, напоменуо је, у Србији има довољно знања, а и у грађевинској оперативи има капацитета да се тако нешто реализује.

Поменуо је и захтев асоцијације произвођача пољопривредне механизације о отварању погона за ремонт и делове, те поручио да је Србија отворена да оснује такву компанију.

Додао је да има много простора и у трговини житарицама, те приметио да постоје јефтини водни путеви које треба користити, а да Србија има луке у којима могу да се изграде складишни капацитети и да се преко њих извози на трећа тржишта.

Недимовић је поменуо и добар споразум који Србија има у области пољопривреде са Кином, те напоменуо да у земље Европске уније Србија може да извози производе који се производе у нашој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво