Србија шеста у Европи по броју нових радних места из директних страних инвестиција

Истраживање о атрактивности европског тржишта ревизорско-консултантске компаније "Ернст енд Јанг" (Ernst & Young) показало је да је Србија шеста земља у Европи по броју новоотворених радних места произашлих из директних страних инвестиција (СДИ) у 2016. години.

Како је објављено, Србија је у 2016. години регистровала раст од 54 одсто у броју нових радних места из СДИ у односу на претходну годину, захваљујући чему је њихов број повећан на 16.396 у прошлој години. 

Годину дана раније је било отворено 10.631 ново радно место по основу СДИ.

"Први пут након финансијске кризе 2008. године, можемо да посведочимо порасту европског БДП-а у односу на амерички, што је директно утицало и на повећање броја директних страних инвестиција на тржишту Европе, како у производном сектору, тако и у сектору услуга", сматра Иван Ракић, руководећи партнер компаније "Ернст енд Јанг" за Србију, Босну и Херцеговину и Црну Гору.

Као резултат више СДИ инвестиција повећан је, како каже, и број новоотворених радних места, где је Република Србија на одличном шестом месту, истиче Ракић.

Директне стране инвестиције упућене ка Европи достигле су рекорд у 2016. години, пошто је забележено 5.845 СДИ пројеката, за 15 одсто више него 2015. године, а што је довело до отварања 259.673 нових радних места у Европи, за 19 одсто више него годину дана раније.

Велика Британија са 1.144 СДИ пројекта, Немачка са 1.063 и Француска са 779 пројеката, три су најпопуларније европске земље којима је током 2016. године упућено више од пола прилива европских СДИ, док је Шпанија заједно са Пољском заузела четврто место.

Централна и Источна Европа забележиле су највећи раст у отварању нових радних места проистеклих из СДИ, где су Украјина и Молдавија оствариле значајан раст од 435 одсто и 220 одсто током претходне године.

Русија, Србија, Француска и Румунија су се у 2016. години придружиле лидерима листе Великој Британији, Пољској и Немачкој, свака доприносећи са више од 15.000 отворених радних места из пројеката СДИ.

Највећи појединачни инвеститори у европско тржиште су америчке компаније, са забележених 1.310 СДИ пројеката, што представља удео од 22 одсто укупних инвестиција.

Ипак, највећи део СДИ упућених Европи је домаћег карактера (унутар европски) и тај проценат је повећан за 18 одсто у 2016. години, што чини 3.233 нових СДИ пројеката и 137.387 новокреираних радних места.

Кинеске компаније су, такође, повећале своју активност током 2016. године, са забележених 279 СДИ пројеката, што је 25 одсто више у односу на претходну годину и отворених 7.919 нових радних места.

Софтвер и услуге подршке при пословању чинили су четвртину СДИ пројекта прошле године, што указује на дигиталну трансформацију у Европи, док је производни сектор Европе са 1.538 пројеката СДИ чинио готово шест одсто раста у односу на претходну годину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво