Већа заинтересованост за предузетништво него 2016.

Грађани Србије су шест пута више заинтересовани за покретање сопственог посла у односу на претходну годину, показали су резултати Развојне агенције Србије (РАС), на основу недавно затворених програма за подршку привреди у оквиру кампање "Креирај живот".

За бесповратна средства РАС-a, како је наведено у саопштењу, за започињање сопственог бизниса, конкурисало је више од 1.200 потенцијалних предузетника, док је прошле године забележено свега 198 пријава.

"То говори о подизању свести људи о предузетништву, о њиховом схватању бенефита приватног посла, о поверењу у државне институције, као и о поверењу у опредељење државе да се фокусирано и стратешки бави развојем предузетништва и привреде у целини", рекла је извршна директорка РАС-а Тамара Јуренић.

У саопштењу се подсећа да су условима кокнкурисања, кроз програм "Start up" ове године, осим ИТ, креативне и иновативне делатности, биле обухваћене и услуге, осим угоститељства и трговине, као и да је проценат суфинансирања за производне и прерађивачке делатности већи за 20 одсто и износи 70 процената.

Додаје се да осим бесповратних средстава, програм обухвата и реализацију обука, израду бизнис плана и менторско праћење у сарадњи са 16 регионалних развојних агенција широм Србије, као и да је укупна вредност осам програма подршке, које је почетком марта расписала РАС под слоганом "Креирај живот" око милијарду динара.

Велики број пријава, како је навео РАС, стигао је и за програме унапређења конкурентности, иновација, наступа на страним тржиштима, а први уговори ће бити потписани већ у другој половини јуна.

До утрошка средстава остали су отворени програми подршке унапређењу економског развоја и промоцији извоза, као и одређене компоненте у оквиру програма конкурентности и подршке извозницима.

У току прошле године, РАС подсећа да је кроз програме подршке намењене сектору микро, малих и средњих предузећа и предузетника, подржао више од 1.100 пројеката са око 900 милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи