Ко је власник напуштене "Комграпове" зграде на Теразијама?

Почетком месеца, Привредни суд је прогласио стечај у Грађевинском предузећу "Комграп". Највећа вредност те фирме су некретнине. Међутим, поставља се питање зашто је већ годинама напуштена зграда на Теразијама која је некада била седиште Холдинга и ко је, заправо, њен власник? У Тужилаштву нам је речено да прикупљају информације о томе, а радници апелују на надлежне да зауставе продају преостале имовине "Комграпа". Пре 10 година, фирма из Републике Српске постала је већински власник те компаније.

Предузеће из Лакташа "Интеграл инжењеринг" тврди да му је, пре месец дана, зграда на Теразијама отуђена на незаконит начин. Већински власник "Комграпа" неће пред камеру – чека да случај испита тужилаштво.

"По пријему кривичне пријаве, Управи криминалистичке полиције упутили смо захтев за прикупљање потребних обавештења, па ће после тога бити донета одлука о даљем поступању", поручују из Првог основног јавног тужилаштва.

У Катастру непокретности уместо фирме из Лакташа као власник зграде на Теразијама уписано је друго предузеће. Међутим, до његовог власника није могуће доћи, нити га наћи на адреси која је уписана у Агенцији за привредне регистре. Стручњаци кажу да је таквој ситуацији допринео и већински власник "Комграпа".

"Купац 'Комграпа' је симулованим правним пословима узимао кредите и под хипотеку стављао тај пословни простор одређеним лицима. Међутим, нови купци, вероватно неће бити обавезни да исплате те силне хипотеке које су сада у износу од четири и по милиона евра, jер, ко је нормалан да купи пословни простор са толиким оптерећењем? Очигледно се ради о договореним симулованим правним пословима", сматра Сима Стокић, консултант за грађевину и стечаје.

У Привредном суду чекају правоснажност одлуке о отварању стечајног поступка у "Комграпу".

"Што се тиче холдинг корпорације 'Комграп', Привредни суд у Београдз је 5. маја ове године отворио поступак над тим стечајним дужником и то не по предлогу већинских власника већ по предлогу поверилаца – Нова Агробанка у стечају Београд, Пољопривредна банка Агробанка у стечају Београд, Би-Би-Си Београд бизнис компани д. д. о. Београд и једног повериоца који је физичко лице. Тим решењем је именован стечајни управник", каже судија Привредног суда у Београду Гордана Вуковић.

Подсетимо, приватизација "Комграпа" је на листи 24 спорне приватизације којима се бавио Савет за борбу против корупције. Некадашњи гигант који је изградио 140.000 станова, бројне индустријске, туристичке и спортске објекте – попут стадиона "Рајко Митић", хотела "Метропол" и "Југославија", као и чувеног московског хотела "Космос" – својевремено је запошљавао 13.000 радника. Данас 130.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи