Ближи се берба малина, шта ће утицати на цену

Берба се очекује за двадесетак дана, а малинарима је велики проблем ове сезоне причиниле ниске температуре у априлу, лед па чак и снег. У овој фази с обзиром на кишне падавине препоручујемо да се посвети максимална пажња сузбијању сиве трулежи плодова малине, каже за РТС стручни сарадник за заштиту биља у Ужицу Миленко Гавриловић.

Прецизних података о штети још увек нема, измеђју осталог зато што се још увек нису стабилизовале временске прилике, али стручњаци пољопривредно стручне службе су обишли малињаке у Златиборском крају, које је на око 450 хектара у априлу покрио снег.

Трага у њима је оставио и зимску минус, температуре су се спустале и до минус двадесет осам, а неки су уништени још прошле године када је августовски град уништио младе изданке.

Миленко Гавриловић из Пољопривредне саветодавне службе у Ужицу каже да су полећни мразеви донедавно били заступљени на овом простору и да су однели велики данак.

"Са друге стране на ту појаву је касније дошло и до бактеријских инфекција на засадима малине што је изазвало пропадање лисне масе и родних гранчица. Када сагледамо ситуацију можемо да кажемо да су оштећења од 30 до 80 одсто у засадима малина", каже Гавриловић.

У овом периоду малина цвета интензивно, а има заметнутих плодова.

"Сада у овој фази с обзиром на кишне падавине ових дана препоручујемо да се посвети максимална пажња сузбијању сиве трулежи плодова малине", каже Гавриловић.

Док прерађивачи кажу да је незахвално говорити о откупној цени јер се не зна какав ће бити род, произвођачи инсистирају на састанцима са откупљивачима како би се за цену знало што пре о чему се говорило и у Ужичкој региналној привредној комори. Тада је речено да ће на цену осим потражње на презасићеном европском тржишту и приноса, утицати и чињеница да је још увек у хладњачама око 20.000 тона малине из претходне године.

Произвођачи кажу да би били задовољни прошлогодишњом откупном ценом која је била од 220 до 240 динара, док се малина на пијаци продавала од 300 до 500 динара за килограм.

број коментара 0 Пошаљи коментар